Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker opent Afrika Filmfestival 2023

Vooruit Lokaal

Thursday 27

April 2023 09:27

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, kreeg de eer om op woensdagavond 26 april 2023 het ‘Afrika Filmfestival Gent’ te openen, in De Centrale. “Eind oktober vorig jaar had ik de eer en het genoegen de zesde editie van het Afrika Filmfestival te mogen openen. Zes maanden later ontvangen we al de zevende editie, tot onze grote vreugde. ‘Wat goed is, komt snel’, zegt men dan.”

De subsidiejury van de stedelijke Dienst Cultuur was zeer lovend over de kritische maar positieve beeldvorming van Afrika die centraal staat in het programma. “Ik citeer uit het verslag: ‘De jury vindt het een inhoudelijk waardevol festival dat ondertussen haar waarde heeft bewezen.’ Resultaat: een subsidie voor drie edities, als teken van onze appreciatie. Vooral omdat dit festival helpt om ons ultieme doel te bereiken: door meer begrip voor de diversiteit in onze stad, het samenleven simpelweg béter maken, voor iedereen.”

De Stad Gent investeert uiteraard ook zelf heel veel in inclusie. “Iederéén moet zich altijd welkom voelen in Gent, en van al het moois in onze stad mee kunnen genieten. We maken ons openbaar domein en onze gebouwen toegankelijker voor mensen met een handicap. We werken met vzw Amal (het Gentse inburgeringsagentschap waar ik voorzitter van ben), keihard aan de integratie van nieuwkomers. We organiseren praktijktests tegen discriminatie, en omstaandertrainingen voor mensen die racisme en discriminatie niét zomaar willen laten passeren, maar daar meteen zelf willen op reageren. En we doen nog veel meer. Maar ik ben blij dat daar bovenop ‘nog een laag wordt gelegd’ door organisaties uit het middenveld, door ngo’s, én door organisaties zoals dit Afrika Film Festival.”

‘Als het licht doorbreekt is verwondering en respect ons deel’

Wie aan Afrika denkt, denkt helaas nog altijd meteen aan armoede en honger; aan failed states, corruptie en oorlog. Aan een strijdtoneel van milities, om controle en macht. En vooral ook: aan hoe grootmachten van buíten Afrika die daar gretig misbruik van maken om, met behulp van lokale potentaten, alle rijkdommen te roven om daar alleen zélf beter van te worden. Het is een schaduwzijde die heel veel moois in het donker houdt.

“Maar áls het licht doorbreekt, zoals op dit festival, dan is verwondering, waardering en respect ons deel. Dan kijken we onze ogen uit om zoveel natuurschoon. Om zoveel levensvreugde, moed en solidariteit bij mensen die iets máken van het leven - voor hen, voor hun kinderen, voor heel veel anderen. Dan zien we dat er ook in Afrika belangrijk wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt. Dat daar ook heel wat innovatief ondernemerschap zit. En: dat er natuurlijk ook heel veel mooie kunst wordt gemaakt. Mooie films, bijvoorbeeld.”

Op de openingsavond was de kortfilm ‘Hématome’ te zien, van (en met) Babetida Sadjo. Daarna volgde de Gentse première van ‘Mon père, le diable’ van Ellie Foumbi, met onder andere ook diezelfde Babetida Sadjo, te gast in Gent op de opening.

 

Het Afrika Filmfestival 2023 loopt in Gent nog tot en met 29 april. Het programma vind je op de website van het festival


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant