Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker op vernieuwd dorpsplein Oostakker: ‘Rots ’n roll!’

Vooruit Lokaal

Monday 16

May 2022 14:23

Het dorpsplein van Oostakker is helemaal vernieuwd en dat hebben ze daar geweten. Op zaterdag 7 mei 2022 organiseerde de dekenij er ‘Oostakker Feest!’ om dat te vieren. Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen was daar uiteraard bij. “Sfeer, samenkomen en spelen zijn de basisprincipes voor de groenzones, op voorstel van de omwonenden. En het ís er ook geweldig geworden. De buurtbewoners hebben er nu een prachtige tuin bij, met als absolute troef: een avonturenparcours met 76 rotsblokken, grachten (wadi’s), draaistammetjes en waterfietsen. Dat parcours is een geweldige uitdaging voor de jongsten: hun evenwichtskunsten zijn een bezienswaardigheid én gespreksonderwerp voor ouderen. Echt kei-tof!”

Met liefde gemaakt in Gent

Er zijn ook rotsblokken waar inspirerende spreuken en geestige taalgrapjes in gebeiteld staan, zoals ‘Ben jij een ezel?’, ‘Let’s Rots & Roll’ en ‘Ik kan tegen een stootje’. “Dat is een beetje verderop gedaan, door medewerkers van Atelier Compaan, een vzw die mensen die niet makkelijk op de arbeidsmarkt terecht komen een opleiding beeldhouwen aanbiedt om daarin werk te vinden. Met liefde gemaakt dus, in een echt Gents sociaal atelier, dat maakt het verhaal nog wijzer.”

Nog speelzones op komst!

De werken duurden ongeveer twee en een half jaar. Ook de aangrenzende straten werden heringericht. Er kwam onder meer een nieuw rioleringsstelsel met gescheiden regen- en afvalwater. De volgende stap is de dorpskern verder vergroenen, als de tijd letterlijk rijp is. “Tijdens het volgende plantseizoen gaan we nog bloembollen aanplanten. Ondertussen houden we de groei van de huidige, nieuwe beplanting nauwlettend in het oog.”

Binnenkort wordt ook de kiosk vernieuwd. Hij krijgt onder andere aangepaste sfeerverlichting. In het voorjaar van 2023 krijgen nog enkele speelzones bij de kiosk hun definitieve invulling. In het Sint-Laurentiuspark ligt momenteel nog een lege speel-/zandzone. “We gaan eerst samenzitten met de jongeren uit de buurt om eens te luisteren naar wat ze daar graag zouden hebben. Daarna gaan we een leuk concept uitwerken.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant