Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker: ‘Nee is altijd nee, óók tijdens de Gentse Feesten’

Vooruit Gent

Thursday 13

July 2023 17:22

In Gent is er geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag, ook niet tijdens de Gentse Feesten. Gebeurt het tóch, dan kan men terecht bij het meldpunt ‘Nee is Nee’. Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, legt uit.

“We strijden het hele jaar door tegen grensoverschrijdend gedrag, op verschillende manieren. De Gentse Feesten, da’s natuurlijk een heel bijzondere periode. Vorig jaar was er voor het eerst het meldpunt ‘Nee is Nee’ (een samenwerking van vzw Trefpunt en vzw Vlasmarkt met steun van de Stad Gent). Er werden toen 45 slachtoffers opgevangen. Het meldpunt komt er nu opnieuw, met twee chalets in plaats van één op dezelfde locatie aan de Sint-Jacobskerk. Het opent bovendien vier uur vroeger en zal ook één uur later open zijn, van 20 uur 's avonds tot 9 uur 's ochtends. Medewerkers van vzw Punt bemannen het meldpunt tot middernacht, de mensen van evenementenbeheer Flow zijn aanwezig van middernacht tot 9 uur. Ze zullen ook de hele tijd sensibiliseringsacties opzetten. Er komen ook stickers en banners met de duidelijke boodschap ‘Nee is nee’.”

Opgeleid barpersoneel

Net zoals vorig jaar krijgen de barmedewerkers en barverantwoordelijken van de feestpleinen een opleiding op maat.

“Ze leren wat ze moeten doen als ze geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag of discriminatie, en hoe ze slachtoffers kunnen opvangen en doorverwijzen. Nieuw is dat ook het 60-tal Ivago-medewerkers dat tijdens de Gentse Feesten aan de slag is die opleiding zal krijgen, net als de verantwoordelijken van het toiletpersoneel. De toiletmedewerkers zelf krijgen bovendien extra richtlijnen.”

Zelf (leren) ingrijpen: het kan!

Het doel is duidelijk: iedereen moet op een veilige manier kunnen uitgaan in Gent, altijd, overal.

“Ook mensen die getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag kunnen een belangrijke rol spelen, op verschillende manieren. Ze kunnen meteen ingrijpen, de aandacht afleiden of als het nodig is de politie bellen. Wij organiseren al sinds begin 2021 trainingen voor onder meer stadsmedewerkers, horecapersoneel, jeugdwerkers, mensen uit sportclubs, scholieren, verplegers, medewerkers van De Lijn en de NMBS, en individuele Gentenaars. Al meer dan 2.000 mensen hebben die gevolgd. De training leert op anderhalf uur de 'basics'. Wat is ongewenst gedrag? Hoe herken je het? En, vooral dus: hoe reageer je erop?”

 

Ook een omstaandertraining volgen? Dat kan! Surf naar de website van de Stad Gent en schrijf je in!


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant