LOKAAL: Astrid De Bruycker metselt eerste stenen Heilig Hartkerk en Pastory
Vooruit Lokaal
Wednesday 20
April 2022 11:44
Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, heeft op woensdag 20 april 2022 mee de (symbolische) eerste stenen gemetseld van de renovatie van de Heilig Hartkerk en de pastorijwoning in Sint-Amandsberg.
“Die renovatie maakt deel uit van het grote stadsvernieuwingsproject ‘En Route’. De Pastory zal definitief worden beheerd door de buurt, we werken momenteel nog aan de overeenkomst. In de kerk komt dan ook nog het sociaal restaurant, met linken naar de buurt, met bewoners en vrijwilligers. De kerk zal trouwens voor iedereen toegankelijk zijn: rolstoelgebruikers kunnen via een zachte helling binnen en er is ook een lift voorzien. Samenleven in de wijk en co-creatie zijn twee van de belangrijkste ambities van En Route. Daarom is ook dít project vooraf grondig doorgesproken met de mensen en de organisaties uit de buurt, onder andere door het ‘buurtatelier’ met een 30-tal bewoners uit verschillende doelgroepen.”
Het definitieve plan is van het ontwerpteam van De Smet – Vermeulen Architecten. Ook de publieke ruimte rondom de kerk wordt nog grondig aangepakt. “Het participatietraject daarvoor is voor deze zomer. Een aantal noden die we al kennen pakken we sowieso mee, zoals de boerenmarkt bijvoorbeeld, die het resultaat is van de proefopstelling van het plein.”
Ook heel wat parken vernieuwd!
Tot slot kon Astrid, die ook schepen van Openbaar groen is, nog meegeven dat er op het vlak van parken in de wijk - de ‘tuinen van alle Gentenaars’ - nog van alles staat te gebeuren. “Het Bijgaardepark breidt uit. Het is ondertussen volledig aangelegd en beplant, én al toegankelijk. De officiële opening is voorzien op zaterdag 17 september. In het Azaleapark gaan de bewoners zélf banken en speelelementen plaatsen met geld uit ons ‘Wijkbudget’.”
De aanpak van twee andere parken is voor iets later. Het ontwerp voor de heraanleg van het Wolterspark zit in de finale fase. De uitvoering start normaal na het bouwverlof van 2023. Voor het park in Wasstraat wordt nu het voorontwerp gemaakt. Dat wordt dan besproken met de jongeren in de buurt zodat het nog kan aangepast te worden. Daarna volgt ook in dit geval de formele weg: studiebureau aanstellen, omgevingsvergunning aanvragen, aanbestedingsdossier opmaken. “We verwachten dat ook déze werken zullen kunnen starten ergens in 2023.”
Alles over En Route vind je op de website van de Stad Gent
Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur
Vooruit Lokaal
Deel dit artikel met je vrienden.