Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker leidt boekvoorstelling ‘Echt Verbonden’ in: ‘We zijn medestanders’

Vooruit Gent

Monday 05

June 2023 09:42

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op vrijdag 2 juni 2023 de voorstelling van het boek ‘Echt verbonden, geschiedenis van het homohuwelijk in België’ van Paul Borghs ingeleid. Ze deed dat in de prachtige ‘Pacificatiezaal’ van het Gentse stadhuis.

“Paul is al sinds de jaren ’90 de chroniqueur van de LGBTQIA+-geschiedenis in ons land, auteur van onder andere ‘Holebipioniers. Een geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen’ en ‘Recht en Gender in België’. Hulde voor al dat goeie werk! We zijn medestanders, schouder aan schouder. Hashtag liefde is liefde.”

Eerste homohuwelijk in Gent

In het Gentse stadhuis traden op 16 juni 2003 François en René in het huwelijk, als eerste homokoppel. De wet op de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes was net officieel van kracht, dankzij de Paars-Groene federale regering van toen.

“Frank Beke, onze burgemeester toen, noemde dat huwelijk ‘een belangrijke stap in onze samenleving, naar nog meer emancipatie en ontvoogding’. En dat wás het ook natuurlijk. Maar ondertussen ging – en gaat - de strijd voor gelijke rechten onverminderd verder. België staat vandaag nog altijd hoog bovenaan de Europese ‘Rainbow Index’, op de tweede plaats. Dat is goed nieuws… maar er is nog werk. Holebi’s kunnen ondertussen kinderen adopteren, en echtgenotes worden automatisch meemoeder wanneer hun vrouw een kind krijgt, bijvoorbeeld – maar het Belgische beleid voor intersekse personen loopt achter; en ook de transwetgeving kan progressiever, om maar iets te noemen. En nog te zwijgen over het verbale en fysieke geweld waar veel mensen mee te maken krijgen…”

‘Je bent Gentenaar, je hoort er bij. Punt.’

De idee dat iedereen ongestoord zichzelf moet kunnen zijn en zich overal welkom en veilig moet kunnen voelen, wordt breed gedragen in Gent. Ook binnen het huidige stadsbestuur.

“Wij gebruiken al enkele jaren de slogan ‘Iedereen anders, allemaal Gent’, waarmee we duidelijk aangeven dat het voor ons niet uitmaakt wat je afkomst is, je religieuze overtuiging, je seksuele geaardheid… Je bent Gentenaar, je hoort er bij, je kan op ons rekenen. Punt. Onze ‘Beleidsnota Gelijke Kansen’ staat vol kleine en grote acties die ons engagement tonen, en vooral de steun van deze stad (en van zoveel geëngageerde Gentenaars en organisaties), die voor LGBTQIA+ personen in onze stad wel degelijk veel verschil maakt.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant