Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker legt eerste steen van woonproject voor jongvolwassenen uit jeugdzorg

Vooruit Lokaal

Thursday 26

October 2023 14:18

Astrid De Bruycker, onze schepen van Welzijn, heeft op donderdag 26 oktober 2023 de eerste steen gelegd van een bouwproject (twee woningen) van Nestinvest in Gentbrugge. Nestinvest is een unieke samenwerking tussen vzw’s uit de Jeugdhulp en private investeerders, om woningen te bouwen voor jongeren die uit de Gentse jeugdzorg stromen.

“Nestinvest is begin 2022 gestart met de steun van de Koning Boudewijnstichting én van ons Sociaal Innovatie Fonds”, legt Astrid uit. “Het heeft 800.000 euro opgehaald bij jeugdzorginstellingen en investeerders, en wil op termijn minstens 50 woningen ter beschikking hebben om aan te bieden aan jongvolwassenen tussen 17 en 25 jaar die uitstromen uit de jeugdzorg, om hen aan een comfortabele en betaalbare woonplek te helpen in de regio Gent, inclusief begeleiding. Nestinvest werkt samen met een lokaal netwerk van Gentse actoren uit de jeugdzorg. Om de woningen en studio's in te richten volgens de Vlaamse Codex Wonen werken ze samen met lokale actoren zoals Domus Mundi, Atelier Compaan en vzw Labeur.”

Elk jaar zoeken zo’n 50 jongvolwassen uit de jeugdzorg een woonplek in Gent. Jongeren staan gemiddeld 8 jaar op de wachtlijst voor een sociale woning. Op de private woonmarkt moeten ze tot 60% van hun beperkte budget aan huur spenderen. Nochtans is een kwaliteitsvolle en betaalbare woning essentieel om jongeren een kwalitatieve start te geven in het leven.

Bewuste burgers (kunnen) worden

“De bedoeling is om tot een aanbod te komen dat gespreid is over de verschillende wijken van onze stad. Een stabiele woonplek waar jongeren zichzelf kunnen zijn, helpt hen in contact te komen met hun straat, buurt en stad. Ze hebben zo’n plek ook nodig om te studeren of werken. Bovendien creëert een eigen stekje de mentale ruimte om extra engagement aan te gaan. Zo voelen ze zich gesteund om het heft in eigen handen te nemen en te evolueren tot bewuste burgers die actief deelnemen aan de samenleving.”

Jeugdzorginstellingen Stappen vzw, aPart vzw, Martens-Sotteau vzw en Minor-Ndako vzw nemen het voortouw binnen Nestinvest. Dat is meteen ook het centraal contactpunt voor eigenaars van wooneenheden die verhuurd worden. Nestinvest heeft al vier woningen gekocht en huurt vijf plekken van eigenaars. Ondertussen zijn al twee jongeren doorgestroomd naar de private huurmarkt na een verblijf in een Nestinvest-woning.

 

Alle info vind je op www.nestinvest.be


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant