Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker: ‘Laten haatmisdrijven nooit zomaar gebeuren’

Vooruit Lokaal

Wednesday 20

September 2023 11:02

Casa Rosa, de koepelorganisatie van een 20-tal Oost-Vlaamse verenigingen voor holebi’s en transgender personen, organiseerde op dinsdagavond 19 september 2023 een debatavond over haatmisdrijven en hoe daar precies mee wordt omgegaan. Na een infosessie door Davy van Slycken, referentieambtenaar bij de Politiezone Gent, gingen panelleden Yens Jackers (politiezone Gent, Paul Borghs (Unia), Lies Huybrechts (parket Oost-Vlaanderen) en Harry Van Noten (ervaringsdeskundige) in gesprek.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, mocht de avond inleiden. Ze sprak klare taal. “Helaas zijn we hier samen vanavond - helaas, omdat avonden zoals deze nog altijd nódig zijn. Nog altijd zijn er mensen die niet om kunnen met mensen met een andere geaardheid dan hetero. Er zijn ook sommigen die vinden (opgejut door rechts-conservatieven of religieus-extremisten, op sociale media en elders) dat ze ‘het heft in eigen handen moeten nemen’. En dan loopt het soms helemaal fout, met als één van de trieste dieptepunten de moord op David Polfliet in maart 2021.”

Kwaad en strijdbaar

In maart 2023 toonde een studie van het Transgender Infopunt over geweld op LGBTQIA+-personen dat 93% verbaal of psychologisch geweld had meegemaakt. 36% was fysiek belaagd; 64,5% kreeg met seksueel geweld te maken. Vorige week werd in Gent alweer een jong iemand het slachtoffer van bruut geweld, enkel en alleen om wie die is.

“En óf deze avond nodig is. Goéd dus, dat we hier samen zijn vanavond. Want we laten dat allemaal natuurlijk niet zomaar gebeuren. Ik word niet alleen triest van die cijfers, ik word kwaad en strijdbaar. We sluiten de rangen. We delen kennis, zoeken naar samenwerking, versterken individuen en organisaties.”

‘Wij gaan deze strijd winnen’

De Stad Gent doet ook zelf van alles. Denk aan de Taskforce Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag (gekend van onder andere het meldpunt op de Gentse Feesten en de ‘Nee is nee’-campagne), de zeer succesvolle gratis omstaandertrainingen en het zogenaamde ‘Vijfhoeksoverleg’ met de politie, het Parket Oost-Vlaanderen, Unia en Casa Rosa.

“De rangen sluiten dus, en samenwerken. Een initiatief zoals deze infoavond vult perfect aan wat wij als Stad al doen. En wat je vooral moet onthouden: je staat er allesbehalve alleen voor. Wij zijn met méér - en wij gaan, uiteindelijk, deze strijd wínnen!”

 

Alle info op www.casarosa.be


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant