Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker lanceert mee project Boekrijk: ‘Lezen én mensen verbinden, geweldig!’

Vooruit Gent

Sunday 24

March 2024 14:21

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, mocht op zondagochtend 24 maart 2024 mee het project ‘Boekrijk’ in gang schieten, aan het woonzorgcentrum De Liberteyt in Wondelgem. Boekrijk is een project van het team van Wondelgem Leest dat tot stand kwam dankzij steun uit het Wijkbudget van de Stad Gent.

“Het is een project dat ik ook zélf geweldig vind, want het gaat in de eerste plaats over lezen. Boekrijk gaat natuurlijk óók over verbinding. Intergenerationele verbinding zelfs… jong en oud, allemaal samen lezen! Een geweldig project dus, met ‘mini-bibs’ over heel Wondelgem, boekenruilkastjes (gemaakt door Compagnie De Sporen, een maatwerkbedrijf dat met mensen die het psychisch wat moeilijker hebben, helpt richting werk), sessies samenlezen (ook voor mensen met een andere moedertaal), voorleesmomenten in verschillende thuistalen, leren lezen voor de kleintjes, en met regelmatig wisselende, boeiende boekenpakketten in wachtzalen, om het ook dáár (bij de dokter bijvoorbeeld) zo aangenaam mogelijk te maken. Het is echt om dit soort dingen mee mogelijk te maken, dat ik zelf aan politiek ben beginnen doen!”

Voorrecht

Astrid vindt het echt een voorrecht om schepen van Buurtwerk en Participatie te mogen zijn.

“Ik heb al veel schoonheid gezien in het engagement van duizenden Gentenaars. In hoe die graag dingen mét elkaar, maar vooral vóór elkaar doen. Velen doen dat ‘uit eigen beweging’, anderen hebben een beetje ondersteuning nodig. Daar zorgen we als Stad met veel overtuiging voor. Je moet de mensen letterlijk ruimte en vertrouwen geven, om zélf hun wijk en onze stad beter te maken. Denk aan ‘Samen aan zet’, aan al die creatieve tijdelijke invullingen, naar de vrijwillige inzet in tal van Gentse verenigingen, van klein tot groot. Dan denk ik: dat is eigenlijk onbetaalbaar…”

‘Er zal van alles bougeren’

En dan is er natuurlijk nog het uitzonderlijke succes van het Wijkbudget.

“We kregen in de 25 wijken 924 ideeën, de afgelopen vijf jaar! Uiteindelijk zijn er 217 projecten opgestart, na advies van de Dialoogkamer. Verschillende ideeën zijn bijvoorbeeld samengevoegd tot één nieuw, groter project - want samen sta je altijd sterker natuurlijk. Velen uit de eerste ronde lopen al; en we hebben niet zo lang geleden nog eens ‘een paar ladingen’ projectvoorstellen goedgekeurd in het college. Er zal dus ook in 2024 van alles ‘bougeren’ in heel wat wijken… In de tweede ronde werd in elke wijk de selectie van projecten zelfs volledig gemaakt door een geloot wijkpanel van buurtbewoners. Da’s perfect verlopen, met veel engagement, in eer en geweten.”

 

Alle info op www.wijkbudget.gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant