Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker lanceert 2RUN: sporten en tegelijk Nederlands leren

Vooruit Lokaal

Monday 26

September 2022 09:52

Astrid De Bruycker, onze schepen van Welzijn en voorzitter van het lokale inburgeringsagentschap IN-Gent vzw, heeft op zaterdag 24 september 2022 het nieuwe buddyproject ‘2RUN’ voorgesteld. Ze deed dat, niet toevallig, in natuurgebied de Gentbrugse Meersen. “2RUN is een project waarbij anderstalige nieuwkomers samen met Gentenaars door de stad joggen en zo Nederlands leren. Het is een gezonde, ontspannende en uitdagende manier om elkaar, de stad en onze parken en natuur te leren kennen. Al 12 duo's doen mee.”

Het nieuwe project is een samenwerking tussen IN-Gent en sportorganisator Sportaround, die begeleiders/-sters mee stuurt. Het draait zo goed als uitsluitend op vrijwilligers en krijgt daarvoor subsidies van de Stad Gent. Een duo bestaat telkens uit een anderstalige nieuwe Gentenaar en een sportieve andere inwoner. Vijf maanden lang gaan ze regelmatig samen joggen.

Taal leren én trainen voor halve marathon

IN-Gent heeft ook Boudewijn Van Autreve gevraagd om mee te doen. Die is geen onbekende in Gent: hij is bezig aan de vreemde recordpoging om in elke straat van onze stad gelopen te hebben. Hij zit al aan 85 procent… en neemt nu ook Arfah Durahman uit Indonesië mee op zijn looptochten. Arfah is intussen drie jaar in België en volgt nog steeds cursussen Nederlands bij IN-Gent. “De allereerste keer was het wel wennen maar nu gaat zowel het lopen als het Nederlands al beter. We trainen nu zelfs al voor een halve marathon – aan een rustig tempo weliswaar, zodat we over van alles kunnen blijven praten. Boudewijn neemt me mee door heel de stad en vertelt me er veel over, het is bijna een soort lopende privégids.”

10 jaar buddy’s in Gent

IN-Gent zet al 10 jaar buddyprojecten op in Gent. “We merkten dat buddyprojecten vaker succes hadden als het duo ook een gemeenschappelijke hobby had”, zegt Astrid. “Vooral lopen kwam vaak naar voor. We hebben ondertussen al talloze buddyprojecten. We hebben pionierswerk gedaan in Gent. Nu zoekt ook Vlaams minister van Samenleven Bart Somers 10.000 buddy’s voor nieuwkomers…”

 

Alles over integratie en inburgering in Gent op www.in-gent.be


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant