Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker krijgt ‘Malem Manifest’ van eilandbewoners

Vooruit Gent

Monday 15

January 2024 10:46

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, zou op vrijdag 12 januari 2024 naar de nieuwjaarsreceptie van Buurtwerk Malem gaan. Helaas: ze was ziek. Maar niet getreurd: onze schepen Rudy Coddens verving haar met verve. Hij kreeg er uit handen van de bewoners het ‘Malem Manifest’, met 10 wensen voor de toekomst van het bijzondere ‘eiland’.

“Eigenlijk zijn het 9 wensen en één ‘dankjewel’ voor alles wat hier al mogelijk is gemaakt, vooral dankzij ons Wijkbudget. Op Malem ‘bougeert’ van alles: ‘Expeditie Malem’, met ‘Planeet Malem’, de moestuinbakken, het amfitheater, ‘Cine Malem’, ‘Let’s Save Food’, enzovoort. Het is fantastisch hoe de Malemnaars enthousiast aan de slag gingen met het Wijkbudget. Al die mensen zorgen ervoor dat we als buurten ‘aan mekaar hangen’. Tuupetegoare. We zijn allemaal anders, we zijn allemaal Gent.”

Buurthuis komt er!

Het Malem Manifest kwam er dankzij het ‘WijkActieTeam’ en (de gesprekken met) de bewoners.

“Er zijn hier inderdaad nog heel wat uitdagingen. Heel wat daarvan zullen door het vólgende stadsbestuur moeten worden opgenomen. Maar ik kan wél al zeggen dat het buurthuis er sowieso komt. Het budget daarvoor (1,6 miljoen euro) ís voorzien, dat staat klaar voor het volgende bestuur, om daar meteen werk van te maken.”

Ondertussen is er dankzij het Wijkbudget al een dynamiek ontstaan in en rond de kerk, met de werking van de Circusplaneet voor de hele buurt. De ondersteuning van die werking werd recent nog verlengd voor 2024 en ‘25. Ook buurtwerkster Tine Haelvoet heeft al bergen geweldig werk verzet in de wijk.

Mobiliteit op maat van Malem

Vier van de negen wensen gaan over wijkmobiliteit: beter openbaar vervoer, veiliger verkeer en een duidelijker parkeerregime.

“Alles wat met mobiliteit te maken heeft is overál complex, ook al omdat we op sommige belangrijke aspecten te weinig vat hebben als stadsbestuur. De Lijn neemt vaak beslissingen tegen ons advies in… Dat moét anders, na de verkiezingen. Vooral na de Vlaamse verkiezingen dus. Hoe dan ook: het ‘Eiland Malem’ is ook op dat vlak speciaal. Nieuwe plannen moeten dus daarmee rekening houden, die moeten op maat worden gemaakt, mét de bewoners. Daar kunnen we, als Stad, ongetwijfeld al werk van maken. Dat ga ik nog eens aankaarten in het college binnenkort.”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant