Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker krijgt Gouden Boslabel

Vooruit Lokaal

Thursday 22

December 2022 13:23

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op donderdag 15 december 2022 het ‘Gouden Boslabel’ gekregen van Vlaanderen. “We hebben ambitieuze doelen die we ook aan het realiseren zijn. Dit gouden label slaat op nieuw bos dat aangeplant werd op eigen grond, door de Stad Gent zelf. Sinds oktober 2019 hebben wij als eerste lokaal bestuur in Vlaanderen meer dan 10 hectare bos aangeplant! Daar ben ik trots op.”

De Stad Gent kreeg eind vorig jaar al een Bronzen Boslabel. Daar hoorde toen ook een robuuste zitbank bij als beloning. Die kreeg een mooi plekje in het Zwijntjesbos in Zwijnaarde.

Door samenwerking al 80 hectare geplant

In 2019 stelde Gent zich tot doel 90 hectare extra bos aan te planten, samen met partners. Vandaag staat de teller al op ruim 80 hectare. “Enkel door samen te werken - met onder andere het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij, met verenigingen zoals Natuurpunt en zelfs met North Sea Port – kunnen we in onze stad meer bos realiseren. Vooral in de vijf groenpolen aan de rand (Parkbos, Gentbrugse Meersen, Vinderhoutse Bossen, Wonderwoud (Oostakker) en Bourgoyen-Malen-Blaarmeersen-Sneppemeersen) planten we bijkomend nieuw bos aan. Denk maar aan de geboortebossen waar duizenden jonge Gentenaartjes jaar na jaar mee de handen uit de mouwen steken.”

‘De tuinen van de Gentenaars’

Op de planning staan nog verdere bebossing in het noordelijk deel van de Gentbrugse Meersen, bosaanplant in de Vinderhoutse Bossen en op lange termijn ook in Wonderwoud.

“We investeren natuurlijk niet alleen in bossen”, verduidelijkt Astrid. “We planten bomen in woonstraten, we subsidiëren geveltuintjes, we vernieuwen parken en leggen er nieuwe aan verspreid over de hele stad, enzovoort. De schoonste ambitie vind ik die om er voor te zorgen dat elke Gentenaar op maximum 400 meter afstand van zijn huis een wijkpark van minstens 1 hectare heeft. Die parken zijn echt de ‘tuinen van de Gentenaars’, want veel mensen hebben (zeker in de 19de-eeuwse gordel rond het centrum) geen eigen tuin of buitenruimte…”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant