Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker krijgt allereerste tas verse soep op Mekkerland

Vooruit Gent

Monday 15

January 2024 10:06

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, heeft op zaterdag 13 januari 2024 het project ‘Soep voor de buren’ op Mekkerland officieel geopend. Mekkerland (in Zuidbroek in Mariakerke, naar het woonzorgcentrum Zuiderlicht) is een zorgboerderij die wordt beheerd door ‘moeilijk begeleidbare’ en ‘maatschappelijk kwetsbare’ mensen met psychologische problemen en/of grensoverschrijdend gedrag mensen. Al het werk wordt er gedaan door vrijwilligers. Mekkerland is ook een kinderboerderij.

“Eén van de vele schone projecten die uit ons Wijkbudget komen is ‘Soepel’, zijnde: de soepbar én de kar die daar bij hoort. Elke vrijdag (op schooldagen) kunnen mensen een tas verse soep komen drinken (of afhalen), gemaakt door de mensen van de zorgboerderij. Gezond én goedkoop, een tas kost maar 3 euro en men mag zoveel keer bijnemen als men wil. Je kan zelfs een ‘uitgestelde’ soep bestellen voor iemand die het financieel minder goed heeft. Prachtig is dat.”

In een project zoals ‘Soep voor de buren’ komen zowat alle aspecten samen waar het Wijkbudget voor bedoeld is: solidariteit met kwetsbare mensen, open ontmoetingen en verbinding met de buurt, zorg voor duurzaamheid en respect voor de natuur, het pedagogische aspect (met de kinderboerderij) en het 100% vrijwillige engagement, dat de mensen zoveel zingeving en voldoening geeft.

“Voor zo’n projecten doén we het. Het is echt om dit soort dingen mee mogelijk te maken dat ik zelf aan politiek ben beginnen doen. Dat geeft dus ook míj heel veel voldoening. Merci, ook dáárvoor!”

217 projecten

Het Wijkbudget is ondertussen een geweldig succes.

“Als ik zie hoeveel verantwoordelijkheid burgers zelf nemen om hun wijk beter te maken, hoeveel samenwerking er is met de ambtenaren van de Stad om sámen naar oplossing te zoeken – da’s magistraal. We kregen in de 25 wijken 924 ideeën! 217 projecten werden opgestart, velen uit de eerste ronde lopen al. We hebben niet zo lang geleden nog eens een lading van 30 projectvoorstellen goedgekeurd in het college. Er zal dus ook in 2024 van alles ‘bougeren’ in heel wat wijken. In de tweede ronde werd in elke wijk de selectie van projecten zelfs volledig gemaakt door een geloot wijkpanel van telkens 20 buurtbewoners. Da’s perfect verlopen, met veel engagement, in eer en geweten. Je moet de mensen vertrouwen durven geven.”

 

Alle info op www.mekkerland.be


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant