Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker: “In Gent is élke dag een dag tegen racisme”

Vooruit Lokaal

Thursday 23

March 2023 12:02

21 maart is de ‘Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie’. Het Gentse inburgeringsagentschap Amal organiseerde daarom een bijzondere omstaandertraining, VOEM vzw sloot de avond feestelijk af met een ‘creatieve interventie’ gebaseerd op de verhalen uit die training.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen en voorzitter van Amal, was er uiteraard bij. Ze sprak de menigte toe. “Vandaag begint ook de lente. Dat is een mooi toeval: zonder racisme en discriminatie krijgt élk individu de kans om ‘open te bloeien’. Dat zo’n speciale ‘Dag tegen racisme’ überhaupt nog nodig is, is zonde. In Gent is élke dag een dag tegen racisme.”

Astrid dankte de deelnemers aan de omstaandertraining. “Je mag trots zijn op dat engagement. Er zijn in Gent gelukkig heel veel mensen die samen elke dag strijden tegen discriminatie. Mensen zoals jullie die racisme niét zomaar laten passeren. Een sterk sociaal middenveld, met organisaties zoals VOEM. Én jullie stadsbestuur. We hebben een uitgebreid plan met 32 acties die we samen met veel partners uitvoeren. Zoals praktijktesten op de huur- en arbeidsmarkt, ons onderzoek naar correcter professioneel profileren door onze Politie, de buddywerking ‘Samen Gentenaar’ van Amal (om nieuwkomers en Gentenaars die hier al lang wonen samen te brengen)… en dus ook onze omstaandertrainingen.”

Al meer dan 2.000 Gentenaars volgden omstaandertraining

De Gentse omstaandertrainingen zijn ondertussen succesvol pionierswerk. Heel wat mensen en organisaties zijn al komen kijken hoe die ineen zitten, om ze te kopiëren. “Zelfs de Vlaamse minister van Samenleven gaat ze nu in heel Vlaanderen organiseren. Ondertussen dendert onze trein verder. Meer dan 2.000 Gentenaars hebben al een training gevolgd: onze Flikken, horecapersoneel, mensen van sociale verenigingen… en dus ook veel individuele Gentenaars.”

Gezamenlijke boodschap klinkt steeds luider!

Astrid sloot af met een zeer persoonlijke anekdote. “Ik ben er zeker van dat elk van ons al situaties meemaakte waarin je wel woú reageren, maar niet echt wist hoé. Ik herinner me tot op vandaag, hoe ik als kind van een jaar of zes aan de grond genageld stond toen mijn broer, die in India geboren is, op straat, uit het niets, racistische opmerkingen naar zijn hoofd kreeg geslingerd. Ik voelde dat ik woú reageren, dat ik moést reageren, maar ik wist hoegenaamd niet hoé… Wel: hoe meer mensen niet langer onmacht ervaren in zulke situaties en echt durven en kunnen opstaan, hoe meer steun slachtoffers zullen ervaren, en hoe luider onze gezamelijke boodschap zal weerklinken.”

De Verenigde Naties koos voor 21 maart als ‘Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie’ omdat op die dag in 1960 de politie in Sharpeville, een zwarte township in Oranje Vrijstaat in Zuid-Afrika, 69 demonstranten doodschoot tijdens een vreedzame betoging tegen de zogenaamde ‘pasjeswetten’. De internationale dag houdt de nagedachtenis aan die wandaad, en aan de verfoeide Apartheid, levend.

 

Alle info over inburgering in Gent vind je op de website van Amal


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant