Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker hijst Regenboogvlag én non-binaire vlag

Vooruit Lokaal

Tuesday 17

May 2022 16:00

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op dinsdag 17 mei - Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie – de Regenboogvlag gehesen aan het stadhuis. “Da’s een jaarlijkse gewoonte. Zo tonen we dat iederéén er bij hoort in onze stad. Bijzonder dit jaar is dat onder de Regenboogvlag ook de non-binaire vlag wordt gehesen. Non-binariteit is wellicht nog bij weinig mensen gekend: als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw, dan spreken we van non-binair. Zo vragen we op die manier ook aandacht en respect voor die mensen.”

Genderspectrum vzw helpt non-binariteit zichtbaar maken

Bij die symboliek horen uiteraard heel wat inspanningen van de Stad Gent en haar partnerorganisaties rond genderinclusiviteit. “Denk aan de realisatie van genderinclusief publiek sanitair. Aan de themaweek over non-binariteit die Casa Rosa later dit jaar organiseert. Aan onze aangepaste formulieren om meer genderinclusieve registraties mogelijk te maken. En in het bijzonder aan de steun aan de vzw Genderspectrum – om, in de eerste plaats, non-binariteit zichtbaar te maken en een veilige, warme omgeving aan te bieden voor personen die gender als fluïde of non-binair ervaren. Maar óók om de Stad Gent advies te geven over hoe we onze dienstverlening nog toegankelijker kunnen maken. Genderspectrum is de eerste non-binaire organisatie in Vlaanderen. Alweer pionierswerk in Gent, dus.”

‘Regenboogweek’ in alle lokale dienstencentra

De aandacht en de acties gaan vanzelfsprekend ook dit jaar breder. Binnen de Stad Gent is er het ‘Roze Neuzekes Netwerk’, voor personeel dat behoort tot de LGBTQIA+-gemeenschap. Het Museum voor Schone Kunsten lanceerde eerder al, als eerste in België, een LGBTQ+rondleiding door de vaste collectiepresentatie. En de elf lokale dienstencentra organiseren deze week een ‘Regenboogweek’, in samenwerking met enkele Roze Neuzekes en met de vzw Rainbow Ambassadors, een groep vrijwilligers die zich inzet om een LGBTQI+ beleid in de professionele seniorenzorg (in ons land zijn er naar schatting 200.000 tot 250.000 holebi- en trans ouderen) en mantelzorg te bevorderen.

Astrid ging langs in LDC De Boei om daar een gezelschapsspel over relatie, intimiteit en seksualiteit voor 55-plussers mee te spelen. Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, ging er op maandag 16 mei al in gesprek met Samuel De Schepper, bekend van de tv-reeks Taboe.

“Dat is allemaal schitterend natuurlijk. Dat zorgt voor méér kennis en begrip – en dus, op termijn, om meer inclusie. ‘Iedereen anders, allemaal Gent’ is veel meer dan zomaar een slogan. Het is een ideaal waar we 100% voor blijven gaan.”

 

Voor alle info kan je het best terecht op de website van Casa Rosa, het Oost-Vlaamse Regenbooghuis


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant