Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker hijst Regenboogvlag én Interseksevlag

Vooruit Lokaal

Wednesday 17

May 2023 13:57

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft naar goeie jaarlijkse gewoonte de ‘Regenboogvlag’ gehesen aan het stadhuis op woensdag 17 mei 2023, een klein maar belangrijk symbolisch moment op de ‘Internationale Dag tegen Holebi en Transfobie’.

“Het stadhuis is van en voor álle Gentenaars, op die manier geven we als lokaal bestuur het signaal dat wij vinden dat Gent een stad moet zijn waar iedereen zich altijd en overal veilig moet kunnen voelen, moet kunnen zijn wie die is. Eind 2022 koos het Regenboognetwerk een nieuw thema: ‘Iedereen mee!’ Dat past daar uiteraard perfect bij. Wij gebruiken zelf, als Stad, al enkele jaren de slogan ‘Iedereen anders, allemaal Gent’. Waarmee we dus al langer dan vandaag aangeven dat het voor ons niet uitmaakt wat je afkomst is, je religieuze overtuiging, je seksuele geaardheid – je bent Gentenaar, je hoort er bij, je kan op ons rekenen.”

Ook Intersekse vlag

Maar er is méér. Dit jaar hangt de Stad Gent onder de Regenboogvlag voor het eerst ook de Interseksevlag uit.

“Daarmee vragen we meer aandacht voor de ‘I’ in LGBTQIA+. Er is nog maar weinig kennis over intersekse personen, mensen die geboren zijn met fysieke eigenschappen die niet 100% te herleiden zijn tot het mannelijke of vrouwelijke geboortegeslacht. Dat gaat naar schatting over maximum 1,7% van de Belgen. Dat gaat dus toch over bijna 200.000 mensen. Er zijn nog veel taboes en stigma’s als het over intersekse kenmerken gaat. Daardoor durven intersekse personen daar niet zomaar over praten. Maar ook de ‘buitenwereld’ weet er veel te weinig over om er op een correcte manier mee om te gaan. Zélfs de medische wereld niet. Daarom willen we graag in het najaar een vorming rond intersekse kenmerken aanbieden aan medisch personeel in Gent.”

Hele resem acties

Dat IDAHOT lééft in Gent is duidelijk. Er zijn op 17 mei nog twee vertoningen van ‘X Y I’, een voorstelling (mét nabespreking) over de jeugd van Marleen Hendrickx, die bijdraagt aan de emancipatie van intersekse personen in Nederland en België. De elf Lokale Dienstencentra organiseren opnieuw activiteiten in hun ‘Regenboogweek’. Het Museum voor Schone Kunsten had zijn ‘Queer Night’ op 4 mei. O’Kontreir bracht de voorstelling ‘Ogay’, speciaal voor leerkrachten, in samenwerking met het Onderwijscentrum Gent.

“Elk op zich kleine acties, maar het geheel toont ons engagement – en vooral: de steun van ons, als stadsbestuur (en van zoveel andere Gentenaars en organisaties), die voor de mensen uit de doelgroep wel degelijk veel verschil maakt.”

Op 2 juni wordt het boek ‘Echt verbonden, geschiedenis van het homohuwelijk in België’ van Paul Borghs voorgesteld in het Gentse stadhuis, naar aanleiding van 20 jaar homohuwelijk. Op 4 juni organiseert het Regenboognetwerk hun ‘Familiedag’ op het Sint-Baafsplein, zoals het dat ook al deed in 2018 en 2019.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant