Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker: ‘Gentse Feesten worden steeds meer toegankelijk!’

Vooruit Gent

Thursday 13

July 2023 12:07

Morgen, 14 juli 2023, is het zover: dan barsten onze Gentse Feesten opnieuw in alle hevigheid los! Onze Feesten zijn er létterlijk voor iedereen… als is dat niet voor elkeen evident. Enter Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen (en zelf niet vies van een stevig feestje, edoch dit terzijde).

“De Gentse Feesten zijn een ongelofelijk cultureel volksfeest. Daar moeten ook mensen met een beperking kunnen bij zijn – en daar helpen wíj mee voor zorgen, op verschillende manieren. Het resultaat is dat we al voor het tweede jaar op rij het label van INTER, hét Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid, hebben gekregen. Daar ben ik best trots op. Maar we rusten niet op onze lauweren: het kan en moét nog beter!”

Feestenzone elk jaar beter toegankelijk

De Stad Gent heeft twee toegankelijkheidsambtenaren in dienst en werkt ook samen met ervaringsdeskundigen. Die adviseren andere stadsdiensten en feestenorganisatoren over hoe ze de pleinen en andere locaties zo toegankelijk mogelijk kunnen maken, naast een resem andere tips.

“Zo maken we de feestenzone elk jaar beter toegankelijk. Telkens net voor de start van de Gentse Feesten doen we nog eens een rondgang langs alle pleinen, om nog een laatste keer alles ‘goed te zetten’, samen met de organisatoren. Da’s een fijne manier van samenwerken waar iedereen veel aan heeft.”

Ook persoonlijke begeleiding mogelijk

Uiteraard wordt er voor gezorgd dat de feestenzone op zich vlot bereikbaar is van buitenaf. “We voorzien extra voorbehouden parkeerplaatsen, we organiseren vrijwilligers- en rolstoelvervoer (onder andere via het succesvolle project ‘Trivelo’), en wie dat nodig heeft kan zelfs persoonlijke begeleiding aanvragen, iets waar we voor zorgen in samenwerking met de Dienst Cultuur. De vrijwilliger komt dan naar de plaats van afspraak (meestal de halte van het openbaar vervoer) om de persoon in kwestie te begeleiden naar een activiteit of gewoon tijdens een wandeling in de feestenzone.”

Steeds meer toegankelijke activiteiten

Tot slot: er zijn ook steeds meer integraal toegankelijke activiteiten. “Die zijn zeer divers, van de opening in het stadhuis, over circusworkshops, tot verteltheater met Chris Lomme. We merken ook dat steeds meer organisatoren inspanningen doen om daar vooraf in hun programmatie rekening mee te houden. Ook ‘kleppers’ zoals Boomtown (een gratis openluchteditie van ‘Out The Frame’ met Glints, Chibi Ichigo, QuinzeQuinze en Martha Da’ro op 19 juli) en Kunstencentrum VIERNULVIER (‘Mein Gent’ op 21 juli) deden dat dit jaar, waarvoor dank!”

 

Alle info op www.gentsefeesten.be/toegankelijkheid

Vragen tijdens de Gentse Feesten mag je mailen naar [email protected] (die mailbox wordt elke ochtend nagekeken)


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant