Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker en Rudy Coddens over ‘De Armste Week’: “Meer solidariteit, meer begrip”

Vooruit Lokaal

Monday 05

December 2022 16:15

Van 12 tot en met 18 december 2022 is het opnieuw ‘De Armste Week’ in Gent, een initiatief van het Gents Kunstenoverleg, Refu Interim, Cirq, het Gents Solidariteitsfonds en Burgerplicht Gent in samenwerking met tal van culturele organisaties, horecazaken, buurtwerkers van Stad Gent, KRAS Gent, AVS… om geld in te zamelen voor armoedeorganisaties. Met dat geld kopen ze voedsel, medicatie, kledij, schoolbenodigdheden…; waar mogelijk wordt steun verleend bij het betalen van huur of EGW – kosten.

Onze schepenen Rudy Coddens (Armoedebestrijding) en Astrid De Bruycker (Welzijn en Participatie) waren gevraagd om ‘een woordje te plaçeren’ namens de Stad Gent, tijdens de persvoorstelling op zaterdag 3 december aan De Krook.

‘Stad Gent ís er voor jullie!’

“We moeten alle mensen en organisaties achter De Armste Week in de eerste plaats uiteraard bedanken. Meer aandacht voor armoede, meer begrip bij mensen die niét in armoede moeten leven: da’s goed. Want er zijn alsmaar meer mensen die het moeilijk krijgen. Mijn boodschap aan die mensen is: laat het niet te ver komen. Informeer je tijdig, zoek tijdig hulp. Wij zijn er voor jullie. Wij blijven als Stad – ook in moeilijke tijden, ook na moeilijke budgetbesprekingen – solidair. Da’s een keuze die we heel bewust opnieuw gemaakt hebben: aan de steun voor de mensen die onze hulp het hardst nodig hebben, gaan we niét raken!”

‘Er boenk op’

Zoveel solidariteit in Gent, dat doet uiteraard deugd. Niet in het minst bij Astrid, als schepen van Participatie. “Al dat werk, al die hulp, die wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen vrijwillig gedaan. Zoals we bijvoorbeeld ook gezien hebben tijdens corona, toen de cultuursector samen met onze buurtwerkers van alles deed om mensen te helpen onder de noemer ‘Covitesse Zesse’ en de wijze ‘intergenties’. Ondertussen ontstaan ook ongewone coalities. De activiteiten die daaruit voortkomen zijn er heel vaak boenk op. Da’s een geweldige zaak. Wij werken graag en veel samen met sociale middenveld organisaties, omdat we goed genoeg beseffen dat je als lokale overheid nooit alles alléén kan doen. De stad, die maken we samen.”

En dat begint natuurlijk in de buurten. ‘La Grande Bouffe’ krijgt een remake en verschillende buurtcentra stellen hun keuken open. “We blijven elk initiatief vanuit de Gentenaars en Gentse organisaties aanmoedigen. Binnen het Wijkbudget bijvoorbeeld, bedoeld om engagement van onderuit te stimuleren. Ik was deze week bij de opstart van het project ‘Brugse Poort Vochtvrij’, opgestart mét geld van het Wijkbudget, om mensen te helpen om vocht te bestrijden in hun woning. Heel sociaal, een goed en gezond huis is een belangrijke eerste stap om het leven op de rails te hebben, zeker voor de meer kwetsbare Gentenaars. Ik hoop dat dat project veel anderen zal inspireren, in de 14 wijken die in de tweede ronde van het Wijkbudget zitten…”

 

Draag bij aan De Armste Week, doe een gift of zet zelf een actie op! Alle info op www.dearmsteweek.be


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant