Nieuws

LOKAAL: Astrid De Bruycker: ‘Bewoners kiezen zelf naam voor buurtpark aan Blaisantkerk’

Vooruit Lokaal

Monday 21

February 2022 09:53

Het nieuwe buurtpark rond de Blaisantkerk, in de wijk Rabot, is klaar maar heeft nog geen naam. Astrid De Bruycker, als schepen bevoegd voor zowel Openbaar groen als Participatie, laat de buurtbewoners zelf een naam kiezen uit vijf voorstellen.

“De plannen voor het nieuwe park zijn gemaakt in samenspraak met de buren, de aangrenzende school en de omwonenden zodat zij van deze plek kunnen gebruik maken als gedeelde tuin, speel- en ontmoetingsplaats in de dichtbevolkte wijk. Zij mogen nu ook beslissen welke naam volgens hen het beste bij het park past. Ze kunnen stemmen van 21 februari tot 6 maart, zowel online als op een stemformulier dat ze in enkele winkels kunnen indienen.”

Je kan online stemmen op de website van de Stad Gent. Daar vind je ook het overzicht van de locaties waar je stemformulieren vindt.

Kiezen uit vijf kanshebbers

Deelnemers kunnen kiezen uit vijf voorgestelde namen met een link met de wijk Rabot. “Ze kunnen meerdere keuzes aangeven. Een aantal suggesties komen van de ‘Herinneraars’, een groep buurtbewoners die (binnen het project De Vierkante Kilometer) samen met het STAM en historica Tina De Gendt verborgen geschiedenissen uit de wijk Rabot-Blaisantvest naar boven brengen.”

De voorstellen zijn:

‘Wolwaspark’: in de school naast het park was vroeger de Integratiedienst gevestigd. Bij veel Turkse gezinnen stond de plek bekend als de wolwasplaats omdat de koer in de zomer werd ingericht om wol te wassen. Voordien gebeurde dat op straat.

‘Herman Pillaertpark’: Herman Pillaert kwam in 1974 naar Gent en sloot zich aan bij de jezuïetenparochie van Maria Goretti. Als priester-arbeider leefde hij tussen de mensen en werkte hij in de fabriek. Hij leerde Turks om de arbeidersgezinnen te kunnen helpen en werd een plaatselijke legende.

‘Maria Gorettipark’: in 1960 werd de monumentale Maria Gorettikerk gebouwd door architect Langaskes. Eerder hadden de paters jezuïeten al een kapel gezet voor de buurt. Maria Goretti is een 19de-eeuwse Italiaanse heilige, patrones van de slachtoffers van seksueel geweld.

‘Kraaienbolwerkpark’: in een 16de-eeuws kaartenboek van Jan De Buck over de Gentse stadsversterkingen duikt de volgende plaatsnaam op: ‘het Crayenbollewerck’. Het was een plek tussen het Rabot en het Tolhuis. De naam betekent: bolwerk waar kraaien verbleven.

‘El Elepark’: de Gents-Turkse vereniging El Ele was een belangrijke pionier van het integratiewerk in Gent en Vlaanderen. Sinds 1979 organiseerde de vereniging huisbezoeken, bijscholingen en activiteiten voor en door Turkse vrouwen van de eerste generatie, met name in de wijk Rabot. In 2008 hield El Ele (Turks voor: Hand in Hand) op te bestaan, maar veel buurtbewoners houden warme herinneringen over aan deze unieke vereniging.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant