Nieuws

LOKAAL: Antwerpse sportorganisaties bieden taaloefenkansen Nederlands aan

Team Vooruit

Monday 25

October 2021 16:27

Karim Bachar: “Nederlands leer je niet alleen op de schoolbanken, ook via sport en vrije tijd kan je de taal leren begrijpen en praten. Met deze projecten geven we nieuwkomers de kans om te focussen op wat ze goed kunnen en graag doen, zodat ze het nodige zelfvertrouwen krijgen om Nederlands te leren. Bovendien bouwen ze op deze manier een sociaal netwerk uit en proeven ze zo van het leven in onze stad.”

Jespo, Kras Sport en City Pirates werkten het voorbije jaar verschillende projecten uit waarbij ze nieuwkomers de kans geven om Nederlands te oefenen tijdens het sporten. Karim bracht hen samen op de voetbalvelden van Sportcentrum Wilrijkse Plein voor een demonstratie.

Atlas integratie en inburgering ondersteunt de drie sportorganisaties bij het uitwerken van hun methodieken. City Pirates biedt OKAN-jongeren taaloefenkansen aan via voetbal en dans. De jongeren oefenen zo hun Nederlands, maar ze bouwen tegelijkertijd ook een netwerk op en hebben een plaats waar ze terechtkunnen met hulpvragen. Daarnaast gaat City Pirates ook met de ouders aan de slag via praatgroepen.  Kras Sport ontwikkelde een uitgebreid aanbod aan talige spelen die trainers en jeugdwerkers kunnen gebruiken tijdens hun activiteiten. Ze zetten de methodieken die ze ontwikkelden ook actief in tijdens de talrijke sportactiviteiten die ze organiseren voor kinderen en jongeren. Jespo geeft anderstalige nieuwkomers vormingen tot sporttrainer, en dit in verschillende sportdisciplines. Het gaat vaak om trainers die in hun land van herkomst ook met sport bezig waren. Zij worden hier gekoppeld aan een ervaren trainer van Jespo, en nemen zo stap voor stap meer taken op zich.

Atlas lanceerde ondertussen een nieuwe projectoproep en gaat zo op zoek naar nieuwe organisaties die het aanbod aan taaloefenkansen in Antwerpen mee kunnen uitbreiden.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant