Nieuws

LOKAAL: Antwerpse jongeren aan het woord op raadscommissie jeugd

Team Vooruit

Monday 25

October 2021 17:25

Voor het eerst in de Antwerpse geschiedenis mochten jongeren dankzij onze schepen van jeugd een toelichting geven aan leden van de gemeenteraad op de raadscommissie jeugd. Die vond plaats op woensdag 13 oktober. “Dit is voor, door en met jongeren in de praktijk,” verduidelijkt Jinnih, “Hun voorstellen, ideeën en gedachten moet ons inspireren.”

Take Over ’T Stad

In 2013 keurde de gemeenteraad een nieuw werkkader goed voor inspraak en adviesraden. Alle Antwerpenaren – ook kinderen en tieners – kunnen zo op een laagdrempelige manier hun mening geven over het beleid van de stad. In 2020 experimenteerde de stad met een jongerenkabinet dat beleidsmakers adviseerde over wat er leeft bij jongeren. Dankzij hun input en betrokkenheid transformeerde dit project van een statisch overleg naar bottom-upparticipatie onder een nieuwe naam: Take Over ‘T Stad. In dit participatietraject krijgen jongeren de kans om de politiek te inspireren en rechtstreeks in dialoog te gaan met beleidsmakers. De voorbije maanden vonden verschillende ‘Take Overs’ plaats over verschillende actuele onderwerpen en via diverse methodieken. Aan de laatste Take Over-sessie in september namen maar liefst 57 jongeren deel.

Jinnih maakte drie jaar geleden – in het begin van de legislatuur – duidelijk dat er met en niet enkel over kinderen en jongeren gesproken zou worden. Dit moet volgens haar dan ook gebeuren op de plek waar beslissingen genomen worden: in de raadscommissie. Als schepen voor jeugd geeft ze het goede voorbeeld. “Ik ben zeer enthousiast over het traject dat de jongeren al hebben afgelegd én hun presentatie tijdens de commissie. Die voorstellen, ideeën en gedachten moeten ons inspireren. Door met hen blijvend in dialoog te gaan, kunnen we ook uitleggen waarom we bepaalde beslissingen al dan niet nemen.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant