Nieuws

LOKAAL: Antwerps model om schuldenlast OCMW-klanten af te bouwen, gaat nationaal

Team Vooruit

Monday 25

October 2021 17:19

Mensen met schulden beter begeleiden zonder dat er extra kosten bovenop komen: met dat doel voor ogen lanceerden de stad Antwerpen en de gerechtsdeurwaarders begin 2020 het digitale platform ‘One’. Met succes: niet alleen hebben zowat 1.200 gezinnen daardoor hun inboedel kunnen behouden, het Antwerps initiatief wordt nu over heel België uitgerold. Deze keer als ‘CPC’: communicatieplatform. “Verschillende OCMW’s toonden al interesse.”

Het is het klassieke beeld van een gerechtsdeurwaarder: dat van een kille invorderaar. “Maar dat is achterhaald”, stelt Yves Eyskens, ondervoorzitter van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB). “We moeten overal onpartijdig en onafhankelijk optreden. Vanuit onze praktijkervaring zijn we net als maatschappelijk werkers goed geplaatst om inzicht te krijgen in de oorzaken van schulden en waar het fout kan lopen bij de afbetaling.”

“We moeten één zaak goed beseffen”, vulde schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) aan. “Wie schulden heeft en dus schaarste ervaart, neemt veel sneller foute beslissingen.”

“We geven adempauze”

Het opzet van het digitaal platform ‘One’ kun je zo samenvatten: alle gekende schulden van klanten met ernstige financiële problemen worden gebundeld in één dossier. Er is één contactpersoon (de sociaal werker) en één aangepast traject met één maandelijkse afbetaling. “We bouwen ook een adempauze in”, zegt Kay Remon (projectleider Budget en Schulden bij de stad Antwerpen). “De mensen krijgen drie maanden uitstel. Een tijd die nodig is om perspectief te geven aan de schuldenaar en de schuldeiser. Maar geen enkele cliënt is verplicht om zijn gegevens te delen.”

Geen aangroei schulden

De NKGB zag snel de meerwaarde van wat in Antwerpen op gang was getrokken. Alle leden-gerechtsdeurwaarders en alle OCMW’s kunnen nu op het nationaal platform CPC terecht. Goed om weten: de oorspronkelijke schuld groeit niet verder aan. De deurwaarders rekenen immers geen invorderingskosten aan. Gedaan dus met barre voorbeelden als 10 euro schuld die er uiteindelijk 1.000 wordt. “Het betalen van schulden mag geen nieuwe schulden uitlokken.”

Tom Meeuws: “Elke maand zijn er meer dan 1.200 Antwerpenaren met wie de stad een vorm van schuldenregeling afsluit. Velen onder hen hebben grotere schuldproblemen die onder de radar bleven en opstapelden. Nu hebben we een unieke samenwerking van gerechtsdeurwaarders en sociaal werkers. De opbouw van schuld stopt, de schuldenlast bevriest en een integraal afbetalingsplan voorkomt oplopende kosten. Dit maakt een eind aan de grote zak vol papieren en aanmaningen bij mensen in armoede.”

BRON: Het Laatste Nieuws


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant