Nieuws

LOKAAL: ANTWERPEN - Zomeruniversiteit 2.0: Welkom bij #StudioStad!

Team Vooruit

Monday 27

September 2021 09:58

Nu Corona stilaan de aftocht blaast, en we weer fysiek kunnen samenkomen, heeft Vooruit Antwerpen een razend interessante zaterdag voor jou in petto: in het hippe kader van designcentrum Winkelhaak/House of C (Lange Winkelhaakstraat 26) presenteren we jou een dag vol boeiende lezingen en workshops. Van cultuur over mentaal welzijn en gelijke kansen tot mobiliteit: het passeert allemaal de revue. En de afsluitende keynote is een klepper: niemand minder dan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, recent nog verkozen tot beste burgemeester ter wereld, komt zijn inzichten met ons delen! Wees er snel bij, want de plaatsen zijn (helaas) beperkt…

Plaatsen zijn beperkt, dus koop je ticket hier

Na een warm welkom bij koffie en koek om 9u30 zetten we ons in verschillende break-out rooms voor de workshops. De eerste reeks begint om 10u, de tweede reeks om 11u. Je mag per reeks één workshop kiezen. En of het aanbod breed is:

*Reeks 1 (om 10u)

 Cultuur: Stedelijke rol van een hedendaags kunsthuis

Jan Vandenhouwe (artistiek directeur Opera Ballet Vlaanderen) gaat in gesprek met Tatjana Scheck (Zuidgeluid en voorzitter Vooruit Antwerpen) over de rol van kunsthuizen in een stedelijke context.

 Mobiliteit: Stadsverkeer meten voor leefbaarheid

Huib Huyse (Straatvinken, Straat-o-sfeer) en Laurens Vanderkuylen (Telraam) bespreken hoe het in kaart brengen van verkeersstromen kan bijdragen tot een verkeersveilige en vooral leefbare stad.

 Wonen: Creatieve oplossingen voor betaalbaar wonen

In een panelgesprek behandelen Joy Verstichelen (Vlaams Huurdersplatform) en Gerbrand Nootens (Wooncoop) de wooncrisis op de private huurmarkt. Hoe kunnen stadsbesturen en lokale initiatieven bijdragen aan betaalbaar wonen?

 Gelijke kansen: Hoe maken we Antwerpen meer vrouwvriendelijk?

Via een interactieve brainstormsessie ontwerpen we een plan om van Antwerpen de meest vrouwvriendelijke stad van het land te maken. Onder begeleiding van volgende professionals: Siham Machkour (Plan international), Chris Anseeuw (stedenbouwkundige) en Vera Claes (Zij-Kant).

 

* Reeks 2 (om 11u )

 Nachtleven: Nood aan een nationale Nightlife Counsil

In een gesprek tussen Katia Segers (Vlaams parlementslid Vooruit) en professionals uit het veld onderzoeken we het nut en de nood aan een nationaal overlegorgaan rond het nachtleven.

 Afghanistan: Getuigenis van Khatera Shamal

Khatera Shamal (gender- en diversiteitsexpert) zet zich vanuit België dagelijks in voor vrouwenrechten in Afghanistan. Ze vertelt vanuit haar persoonlijke perspectief over wat er zich momenteel afspeelt in haar thuisland.

 Mentaal welzijn: Psycho-educatie van The Human Link

The Human Link geeft al jaren gratis cursussen om de Antwerpenaar te leren omgaan met stress, depressie en angst. Babette Van Cleemput (klinisch psycholoog) licht het project toe en geeft een voorproever van de stress-cursus.

 Gelijke kansen: Hoe maken we Antwerpen meer vrouwvriendelijk?

Via een interactieve brainstormsessie ontwerpen we een plan om van Antwerpen de meest vrouwvriendelijke stad van het land te maken. Onder begeleiding van volgende professionals: Siham Machkour (Plan international), Chris Anseeuw (stedenbouwkundige) en Vera Claes (Zij-Kant).

*12u: KEYNOTE!

Daarna (12u) komen we weer allemaal samen voor de centrale gastspreker, niemand minder dan de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Recent verkozen tot de beste burgemeester van de wereld!

*LUNCH

Afsluiten doen we met een lunch om 13u.

En dit alles voor maar 7 euro!

*KINDER-ANIMATIE

 Er wordt animatie voorzien voor de kinderen, dus neem ze gerust mee! Heb je extra faciliteiten nodig, aarzel dan niet om ons even een berichtje te sturen!

*INSCHRIJVEN?

Plaatsen zijn beperkt (slechts 100 deelnemers).

Schrijf je dus snel in via: https://www.eventbrite.be/.../studio-stad-vooruit-met...

Met dank aan de partners: Vooruit, JS Antwerpen, Brood & Rozen vzw en Zij-kant  

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant