Nieuws

LOKAAL: Antwerpen maakt 100.000 euro extra vrij voor toegankelijk deelvervoer

Vooruit Antwerpen

Tuesday 05

December 2023 14:00

Karim Bachar, onze schepen voor gelijke kansen, heeft besloten om extra financiële steun van 100.000 euro toe te wijzen aan een project dat deelfietsen beschikbaar zal stellen voor mensen met een beperking of beperkte mobiliteit. Bovendien onderzoekt hij de mogelijkheid om deelwagens beschikbaar te maken voor deze doelgroep. Daarnaast lanceerde de stad de website 'Toegankelijk Antwerpen', waarop informatie over de toegankelijkheid van Antwerpen te vinden is, zowel voor inwoners als voor bezoekers, ongeacht hun beperking.

Stad Antwerpen wil de keuzevrijheid op het vlak van mobiliteit van al haar inwoners en bezoekers verhogen, ook voor personen met een beperking of beperkte mobiliteit. Daartoe zet ze nu meer in op vervoersalternatieven.

Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: "We willen dat iedereen onbeperkt kan genieten van alles wat onze mooie stad te bieden heeft. Om dat te bereiken maken we nu extra middelen vrij voor meer toegankelijk vervoer. Daarnaast centraliseren we alle toegankelijkheidsinformatie op één handige website zodat mensen met en zonder beperking vol vertrouwen een uitstap kunnen plannen."

Fietsen

Op dit moment zijn er al enkele aangepaste fietsen beschikbaar in Antwerpen.

Luc De Rooms, oprichter en bezieler van AXIvzw, legt uit: "De stad en een aantal districten ondersteunden reeds een deelfietssysteem, namelijk RiksjaRijden van AXIvzw. Via dit verbindend initiatief, gestart in 2021, rijden vrijwilligers minder mobiele Antwerpenaren in riksja's en rolstoelfietsen rond. Daarnaast werkt RiksjaRijden nauw samen met stedelijke zorgcentra, dienstencentra, doelgroeporganisaties en buurtwerk. Door deze samenwerking kunnen deze organisaties gratis ritten aanbieden aan minder mobiele personen. De vraag naar deze mobiliteitsvorm is erg groot, zo zijn de 12 riksja’s van AXIvzw regelmatig allemaal bezet.”

Om het aanbod van toegankelijke fietsen in de stad te vergroten, zijn volgende pistes momenteel in onderzoek:

  • Een fietstaxi voor dagdagelijkse verplaatsingen, waarbij vrijwilligers op pad gaan met klanten in een riksja of rolstoelfiets.
  • Een uitleendienst met verschillende types fietsen en onderdelen (tandemfietsen, tri-bikes, elektrische aankoppelstukken…). Wie bijvoorbeeld de stad per fiets wil ontdekken, kan daar dan terecht.

Als eerste stap zal nu gezocht worden naar een fietsuitleendienst die de fietsen mee in zijn aanbod wil opnemen.

Wagens

Daarnaast zal Antwerpen volgend jaar onderzoeken hoe er behalve op deelfietsen, ook kan ingezet worden op deelauto’s voor personen met een beperking/beperkte mobiliteit. Zo kan er een bijkomend en betaalbaar verplaatsingsaanbod gerealiseerd worden voor die doelgroep.

De focus ligt daarbij in eerste instantie op het kunnen delen van rolstoelvriendelijke wagens van organisaties en particulieren.

Toegankelijk Antwerpen

Antwerpen lanceert bovendien een online kanaal rond toegankelijkheid: www.toegankelijkantwerpen.be

Met deze website bundelt de stad alle toegankelijkheidsinformatie voor Antwerpenaren en bezoekers met en zonder beperking, gaande van beleid tot aanbod en dienstverlening. Zoals:

  • Informatie over praktische zaken waaronder:
    • het lees- en luisteraanbod van de Antwerpse bibliotheken;
    • het aanbod aan taxicheques;
    • de locaties en openingsuren van toegankelijk publiek sanitair.
  • Tips en tricks over hoe je bijvoorbeeld je woning toegankelijker kan maken, of hoe de stad de toegankelijkheid kan verbeteren in samenwerking met experten en ervaringsdeskundigen.

Het kanaal zoals het nu gelanceerd is, is een startpunt. De komende maanden en jaren wil de stad de toegankelijkheidsinformatie online verder uitbreiden. 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant