Nieuws

LOKAAL: ANTWERPEN - Antwerpse klimaatpremie in de praktijk: twee appartementsblokken krijgen klimaatrobuuste make-over!

Team Vooruit

Monday 27

September 2021 10:09

Berchem - De stad heeft sinds dit jaar een Klimaatpremie ter beschikking, waarvan inwoners gebruik kunnen maken als ze hun gebouwen klimaatbestendiger willen maken met projecten rond ontharding, vergroening, regenwaterinfiltratie en -gebruik. In twee grote appartementsgebouwen in Berchem hebben honderden bewoners hierin samen geïnvesteerd. Het zijn de eerste twee projecten waarbij van deze premie gebruik wordt gemaakt.

Adrien Smet (75) en Robert Goris (76) hebben, samen met alle bewoners van hun appartementsgebouw, geïnvesteerd in hergebruik van regenwater. Met de aarde van de graafwerken voor de waterputten, konden ze ook een vijvertje aanleggen.  — foto Patrick De Roo

Het gaat om twee van zeven appartementstorens langs de Grotesteenweg en de Pulhoflaan, die elk de naam ‘Regent’ hebben met een Romeins cijfer erachteraan. Errond liggen verharde stukken die alleen gebruikt worden voor gebeurlijke verhuizingen. Al het regenwater dat op die oppervlakte valt, stroomt (of stroomde) weg via de riolering. Net als het water dat op het grote dak valt. Terwijl de bomen en planten in de omliggende tuinen datzelfde water goed zouden kunnen gebruiken.

“In de droge zomers hebben we al wat problemen gehad met uitdroging. We waren bezorgd om de bomen”, zegt Viviane Van Ballaer (66), die spreekt voor de vereniging van mede-eigenaars (VME) van toren Regent V. “Op de algemene vergadering van eigenaars van de 150 appartementen hebben we beslist om samen te investeren om regenwater te hergebruiken en te laten insijpelen. Als onze groene omgeving mooi blijft, stijgt ons appartement meteen ook in waarde.”

Waterkratten en treurwilgen

De waterafvoer van Regent V wordt dus afgeleid naar grote regenwaterputten, zodat de bewoners het omliggende groen ermee kunnen besproeien. Er zijn ook 45 kleinere infiltratiekratten, die het water stelselmatig in de grond laten sijpelen, naast waterdoorlatende lagergelegen delen in de tuin. Er zijn ook al wat extra treurwilgen geplant. De brandweg en het wandelpad moesten ook aangepakt worden, daarvoor werden waterdoorlatende stenen gebruikt.

In het totaal, ook voor rioleringswerken, investeerden de bewoners van Regent V samen 120.000 euro. Via de klimaatpremie kregen ze 30.000 euro terug. “We hadden deze investering ook zonder de premie van de stad gedaan. Maar die vormt natuurlijk een mooie extra stimulans”, zegt Viviane.

Viviane Van Ballaer (66) toont de kranen waarmee ze regenwater naar de planten kunnen laten lopen. — © Patrick De Roo

De bewoners van het gebouw Regent IV hebben iets gelijkaardigs gedaan. Ze besproeien de planten met regenwater via kraantjes. Zo lopen er bijvoorbeeld irrigatiebuizen door hun ‘rozenweggetje’ met langs beide kanten bloemen. Met het aarde van de graafwerken voor de waterputten hebben ze ook een vijvertje gemaakt. En er is een toilet in de gemeenschappelijke ruimte op het watercircuit aangesloten. De investering van deze appartementstoren bedroeg 41.000 euro. De stad gaf er een premie van 17.000 euro voor.

Grootste klimaatwinst in grote gebouwen

Het zijn de eerste twee grote projecten die van de Klimaatpremie gebruikmaken. De stad heeft nog elf andere aanvragen goedgekeurd, waaronder van enkele particulieren, van vier verenigingen van mede-eigenaars en van een school. De andere Regent-torens in Berchem zijn ook al het gesprek met de stad aangegaan. Het zijn net die grote gebouwen waarop de stad mikt, want daar valt de grootste klimaatwinst te boeken.

“In de stad zijn er meer dan honderd appartementsgebouwen van een vergelijkbare grootte als Regent IV en Regent V”, zegt schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). Daarnaast telt Antwerpen heel wat grotere bedrijfsterreinen en supermarkten. Het potentieel van zulke percelen is gigantisch. Als alle eigenaars even doorgedreven met regenwater omgaan, zal de druk op rioleringen bij hevige regenbuien sterk verminderen en de ondergrond vochtig blijven. Zo wordt een aangenamere leefomgeving gecreëerd.”

De premie geldt voor wie investeert in ontharding, vergroening, hergebruik van regenwater of infiltratie van regenwater, of combinaties. Het bedrag kan oplopen naarmate er meer investeringen gebeuren, tot een maximum van 30.000 euro. De stad heeft er voor deze legislatuur 1,5 miljoen euro voor opzij gezet, maar dat bedrag kan nog worden opgetrokken. Stedelijke adviseurs komen ook gratis mee nadenken over projecten.

Wil je meer weten? Of wil je zelf aan de slag met jouw gebouw? Surf naar www.antwerpenvoorklimaat.be

Bron: Gazet Van Antwerpen

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant