Nieuws

LOKAAL: Annelies Storms: ‘Meer gedoogzones voor graffitikunst nodig!’

Vooruit Lokaal

Tuesday 22

February 2022 13:36

Ons gemeenteraadslid Annelies Storms vroeg tijdens het ‘Vragenuurtje’ voorafgaand aan de gemeenteraad van 21 februari 2022 aan de schepen van Cultuur of die nog extra gedoogzones voor graffitikunst plant te voorzien in Gent. Annelies was zelf zes jaar schepen van Cultuur (2013-2018) en zette toen sterk in op kunst in de publieke ruimte.

“Op 14 februari is de bouw van de Verapazbrug gestart. Een goeie zaak voor de mobiliteit in onze stad, maar daardoor zal in mei een deel van de grindbakken moeten gesloopt worden, één van de gedoogzones die de Stad ter beschikking stelt aan graffitikunstenaars. Niet zo lang geleden is aan de overkant ook al de oude betoncentrale afgebroken. Er blijven nog maar vier gedoogzones over (Denderlaan, Werregarenstraat, Keizersviaduct en Koopvaardijlaan), vandaar mijn vraag.”

De schepen liet weten dat de Dienst Cultuur op dit moment gesprekken voert met verschillende eigenaars voor de inrichting van nieuwe gedoogzones, maar dat wel steeds moeilijker wordt om geschikte plekken te selecteren.

“Een goede gedoogzone moet een duidelijke fysieke afgrenzing hebben en ligt best op een veilige plek, waar veel mensen de werken ook kunnen bewonderen. Voorstellen van locaties en muren kunnen altijd bezorgd worden aan de Dienst Cultuur (alle info op de website van de Stad Gent) Die worden dan besproken in de driemaandelijkse Werkgroep Graffiti.”

Annelies suggereerde ook te onderzoeken of de fietstunnel aan het Luc Lemiengrepad (achter het winkelcentrum in de Dendermondsesteenweg) als gedoogzone kan gelden. Die locatie werd besproken in de werkgroep maar niet weerhouden omdat er te veel hoeken en kanten zijn (waardoor het bijna onmogelijk is om er een goed werk te creëren) en de veiligheid van passanten niet kan gegarandeerd worden.

Tot slot: een deel van de graffitikunstenaars trekt liever niet naar gedoogzones maar gaat zelf op zoek naar plaatsen waar er zich (al dan niet tijdelijk) een opportuniteit voordoet. Dat kán, op voorwaarde dat de eigenaar geen bezwaar heeft en er geen overlast is.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant