Nieuws

LOKAAL: Anne Schiettekatte wil meer zorg voor katjes

Vooruit Lokaal

Monday 05

September 2022 09:27

Ons gemeenteraadslid Anne Schiettekatte heeft een groot hart voor mens én dier. Zo maakt ze zich veel zorgen over zwerfkatten (inclusief jonge kittens) die ronddolen op straat. “Een naam als ‘Schiettekatte’ moet je compenseren, voor je imago alleen al”, lacht Anne. “Maar alle gekheid op een stokje: ’t is toch wreed, die beestjes die vaak in allesbehalve goeie toestand langs de straat ‘tsjollen’. Bovendien: als het erg warm is, is het geen evidentie om eten en drinken te vinden. Zeker niet als ze niet geholpen worden door dierenliefhebbers. Ik zag eind juli op AVS dat vzw Catpower in Evergem dagelijks tientallen katten moeten weigeren omdat hun opvangcentrum overvol zit. Dus ik vroeg mij af: hoe zou dat in Gent zijn?”

Anne kroop in haar pen en stelde enkele schriftelijke vragen aan de schepen bevoegd voor Dierenwelzijn.

“Ik kreeg als antwoord dat ook het Gentse dierenasiel aardig vol zit. Het werkt met pleeggezinnen die kittens opvangen om ze ‘klaar te stomen’ voor eventuele adoptie. Ze werken ook samen met onder andere DreamCATchers, een erkende Gentse dierenvereniging die onder andere wilde en angstige katten opvangen om ze na langdurige begeleiding adopteerbaar te maken.”

Extra centen voor opvang

Het college van burgemeester en schepenen heeft daar bovenop eind december 2021 een nieuw subsidiereglement goedgekeurd, voor steun aan erkende dierenverenigingen die dieren opvangen én aan organisaties die inzetten op registratie en sterilisatie van huisdieren.

“Ik vernam bovendien dat de afdeling Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid meer budget heeft vrijgemaakt: 1,7 miljoen euro tegenover 1,2 miljoen vorig jaar. Dat geld is voor structurele steun (een vast bedrag en een deel gebaseerd op de opvangcapaciteit) en voor vergoedingen voor in beslag genomen dieren.”

Dat lijkt dus alvast de goeie richting uit te gaan. “Inderdaad” beaamt Anne. “Maar ik blijf het welzijn van onze gepelsde viervoeters van nabij volgen. Als het nodig is, zal ik nog wel eens klauwen.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant