Nieuws

LOKAAL: Anne Schiettekatte: “Maak administratieve aanvragen nog meer digitaal mogelijk”

Vooruit Lokaal

Tuesday 25

October 2022 16:25

Ons gemeenteraadslid Anne Schiettekatte maakt zich zorgen over de dienstverlening in het Administratief Centrum Zuid op zaterdagmorgen. “Het AC werkt dan enkel op afspraak en dat kan een groot probleem zijn. Ik weet bijvoorbeeld van iemand die op vrijdagavond zijn portefeuille met daarin al zijn documenten verloor. Hij deed op zaterdagmorgen aangifte bij de politie, krijgt een bewijs van verlies van zijn identiteitskaart en rijbewijs, maar daarmee mag je geen voertuig besturen. Voor mensen die hun auto nodig hebben voor hun job is dat een ramp. Je kan een rijbewijs nog altijd niet digitaal aanvragen; bovendien blijkt het internet in het AC dikwijls niet optimaal te werken zodat sommigen die wél een afspraak hebben moeten terugkeren…”

Anne vroeg daarom aan de schepen van Burgerzaken, tijdens het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 24 oktober 2022, of er op zaterdagmorgen niet twee tijdslots voorbehouden kunnen worden voor zulke specifieke gevallen; wanneer documenten zullen kunnen aangevraagd worden via het internet (voor een rijbewijs is geen vingerafdruk nodig); en hoe dat nu precies zit met het internetprobleem in het AC.

Dringende vragen aan het loket voorleggen

“De schepen had wel oren naar mijn bezorgdheden”, zegt Anne. “Een dringende vraag op zaterdagmorgen kan je voorleggen aan het onthaal. De onthaalmedewerker neemt contact op met de loketten en samen wordt bekeken om een gepast aanbod te doen. Als de aanvraag best nog de dag zelf wordt opgenomen tracht men dit altijd te doen, er zijn altijd mensen mét een afspraak die niet komen opdagen waardoor er plaats vrij komt.”

Rijbewijzen binnenkort online aan te vragen

Het voorlopig rijbewijs model 18 (zonder begeleider) kan sinds 17 oktober 2022 online aangevraagd worden. In een volgende fase wordt dat uitgebreid naar het voorlopig rijbewijs model 36 (met begeleider) en later voor het rijbewijs model B – een gefaseerde invoering (een exacte timing is er niet) in alle Vlaamse gemeenten onder leiding van de federale overheidsdienst Mobiliteit. “Het uiteindelijke doel is wel dat de Gentenaars álle rijbewijsmodellen online zullen kunnen aanvragen. Ik blijf ‘daar achter zitten’, zoals we zeggen…”

Een verhuis doorgeven, attesten opvragen, orgaandonatie registreren, reistoelating opvragen, … kan al online. Bij de eID en de internationale reispas bijvoorbeeld kan dat (nog) niet, omdat het opnemen van biometrische gegevens (zoals vingerafdrukken) nodig is om identiteitsfraude te voorkomen.

Internetproblemen niet lokaal veroorzaakt

Wat de internetproblemen betreft: soms valt de verbinding met het rijksregister of bepaalde toepassingen weg maar dit heeft vaak een centrale oorzaak. Zo was de toepassing ‘Mercurius’ voor de aanvragen van een rijbewijs op zaterdagvoormiddag 15 oktober niet beschikbaar door een centrale update voor alle lokale besturen (voor de online aanvragen online van de voorlopige rijbewijzen model 18) maar daar werd de Stad Gent niet op voorhand van verwittigd.

“Zo’n updates gebeuren in het weekend gebeuren waardoor de werking op zaterdagvoormiddag of maandag soms gestoord wordt, maar dat blijkt uitzonderlijk. In zo’n geval neemt de loketbediende de aanvraag manueel op en wordt die digitaal verwerkt de eerstvolgende werkdag, zodat de aanvrager niet moet terugkomen. Bij aanvragen waar dat niet mogelijk is kan de burger even wachten (de Stad heeft niet altijd een zicht op hoe lang de toepassing niet zal werken) of kan hij een nieuwe afspraak maken.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant