Nieuws

LOKAAL: Anne & Jan Schiettekatte eren verzetsstrijder Gabriël Porton: ‘Nooit geweken voor fascisme’

Vooruit Lokaal

Tuesday 13

September 2022 20:02

Bedroefd maar fier stonden ons gemeenteraadslid Anne Schiettekatte en haar broer Jan bij het net geplaatste ‘struikelsteentje’ (een ‘Stolperstein’ van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig) aan de Muinkaai, ter nagedachtenis van hun grootoom Gabriël Porton, verzetsstrijder van het Onafhankelijkheidsfront in Gent tijdens de Tweede Wereldoorlog. Porton werd geboren in Sint-Jans-Molenbeek in 1894. Tijdens de oorlog smokkelde hij Britse piloten over de Franse grens, gaf politieke vluchtelingen en gezochte weerstanders onderdak en nam Joodse kinderen in bescherming. Hij werd in 1942 opgepakt en geëxecuteerd door de Nazi’s in 1945 (zijn juiste sterfdatum is niet gekend) in de beruchte gevangenis Moabit in Berlijn.

Het was Jan die, namens de familie, een bevlogen toespraak hield. “Dit is een eerbetoon aan ‘Nonkel Gaby’ en alle dappere mannen en vrouwen die nooit weken voor de overmacht van het fascisme. Gabriël Porton was een man die de zwakkeren bleef verdedigen. Die andersdenkenden die opkwamen voor hun ideeën in bescherming nam. Die levens redde. Hij werd zwaar gemarteld maar zou, volgens een getuige, nooit een woord lossen over zijn medestanders…”

Porton kreeg postuum meerdere eretekens, onder andere Ridder in de Leopoldsorde met Palmen.

Dankzij Anne werd de reglementering voor het plaatsen van struikelstenen op 26 mei 2021 door de gemeenteraad uitgebreid zodat ook gesneuvelde weerstanders er één kunnen krijgen. “Een paar jaar geleden al stelde ik de vraag of het mogelijk was om bijkomende struikelstenen te plaatsen in onze stad. Toen verliepen de aanvragen altijd via de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden. Die liet er al 23 plaatsen en heeft die ook allemaal betaald. Sinds het nieuwe reglement er is kunnen ook particulieren een aanvraag indienen.”

Een struikelsteen kost 132 euro, de plaatsing door de Stad Gent 85 euro.

Alle info op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant