Nieuws

Anja: “Wij zijn heel duidelijk: Geen indexsprong in crisistijd”

Ronny Wolfcarius

Thursday 10

February 2022 19:03

Het leven wordt steeds duurder. En toch stellen grote bedrijven de indexering vandaag opnieuw in vraag. “Wij als socialisten blijven strijden voor de automatische indexering. Als de prijzen stijgen, dan ook de lonen”, reageert Anja VanrobaeysLees meer ▼

→ De coronabarometer stippelt een duidelijke route uit richting ons normale leven. “Vrijheid waar het kan, bescherming waar nodig”, benadrukt Karin JirofléeLees meer▼

 • Anja: “Hetzelfde werk voor minder geld, ik krijg dat niet uitgelegd.”

  Het leven wordt steeds maar duurder. Van eten en vervoer tot de energiefactuur. De federale regering nam daarom vorige week een pak crisismaatregelen, zoals de btw-verlaging op energie. Ook andere maatregelen om de koopkracht te beschermen werden genomen. We voeren de werkbonus in en verhogen de pensioenen. Aan de index van de lonen raken we ook niet.

  “De prijzen stijgen enorm snel en steeds meer mensen komen in de problemen”, zegt federaal parlementslid Anja Vanrobaeys. “Hetzelfde werk voor minder geld, ik krijg dat niet uitgelegd. Juist daarom hebben socialisten de automatische indexering ingevoerd en altijd verdedigd. Dat zullen we ook blijven doen. Als de facturen stijgen, moeten de lonen automatisch mee stijgen. Zo simpel is dat.” 

  “De winsten in Europa zijn nergens zo sterk gestegen. En toch beweren grote bedrijven dat de lonen niet mogen meestijgen.”

  Toch stellen grote bedrijven de indexering vandaag opnieuw in vraag. “Hebben zij het zwaar, denk je?”, reageert Anja verontwaardigd. “Natuurlijk niet. Zo’n week geleden kondigde de Nationale Bank nog aan dat de winsten nergens in Europa zo sterk stegen als in België. En toch beweren de grote bedrijven, zonder schaamte, dat het loon van wie werkt voor die grote winsten niet moet meestijgen. Terwijl de torenhoge facturen zich maand na maand blijven opstapelen.”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

  “Elk jaar komen deze bedrijven met nieuwe fabeltjes”, gaat Anja verder. “De lijst wordt steeds langer. Wat met onze concurrentiepositie? Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt enorm is. Waarvan moeten wij dat betalen? Terwijl hun winsten maar blijven stijgen. En de inflatie dan? Terwijl we jarenlang nauwelijks inflatie hadden. Voor al deze bedrijven is dit gewoon een besparingsoperatie.”

  “Vooruit aanvaardt niet dat de allergrootste bedrijven profiteren, terwijl de werkende mensen steeds ongeruster worden over het halen van het einde van de maand”

  Anja: “Er is nu een nieuw fabeltje: zonder index kunnen de vakbonden beter onderhandelen. Alsof de meest kwetsbare mensen een hoger loon krijgen als die sterke overheid die hen beschermt, wegvalt? Wie gelooft dat? Kijk naar onze buren: Krijgen arbeiders in Nederland beter betaald? Krijgen fietskoeriers beter betaald? Krijgen mensen in een pakjescentrum beter betaald? Natuurlijk niet.”

  Wij zijn heel duidelijk: er komt geen indexsprong. En al zeker niet in crisistijd. Dit is een regering met socialisten. Dat maakt het verschil. Anja: “Vooruit aanvaardt niet dat de allergrootste bedrijven profiteren. Terwijl zoveel mensen het gevoel hebben steeds minder over te houden. Politieke spelletjes gaan gewone werkmensen geen stap verder helpen. Laat die bedrijven maar klagen, ze maken er niet één euro minder winst door.”

  “Laat die bedrijven maar klagen, ze maken er niet één euro minder winst door.”

  “Iedereen die spreekt met mensen uit de middenklasse weet dat de zorgen en de druk alleen maar toenemen. Dan is het belangrijk dat een overheid zekerheid biedt. Vooruit staat voor die zekerheid en zal de koopkracht van mensen blijven verzekeren en blijven beschermen”, garandeert Anja. 

 • Karin: “We kunnen nu veilig terugkeren naar het normale leven. Laat ons die kans grijpen.”

  “Stap voor stap veilig versoepelen zodat we eindelijk onze vrijheid terugkrijgen.” Dat heeft Vooruit altijd gezegd en dat komt nu steeds dichterbij. Iedereen heeft veel moeten opofferen in deze coronacrisis: geen knuffels, geen ontspanning, geen sport, geen feestjes en eindeloos veel tijd in ons eigen huis. 

  “Gelukkig hebben we nu de coronabarometer die een duidelijke route uitstippelt richting ons normale leven.”

   “We mogen nooit onderschatten hoe zwaar de coronacrisis op mensen weegt”, benadrukt Karin Jiroflée, federaal parlementslid voor Vooruit. We zien het bij iedere generatie. We horen het van vrienden en familie. Gelukkig hebben we nu de coronabarometer die een duidelijke route uitstippelt richting ons normale leven. Een barometer die duidelijkheid én perspectief biedt. En we moeten inderdaad goed voorbereid zijn op het onverwachte, op een situatie waarvan we allemaal hopen dat ze uitblijft. Maar dat betekent niet dat we moeten blijven vasthouden aan maatregelen die niet langer nodig zijn.” 

  Frank Vandenbroucke, onze minister van Volksgezondheid, gaat precies zo om met de coronamaatregelen. Klaar voor als het moet, niet in te zetten als het anders kan. Dat is de lijn die Vooruit wil aanhouden tijdens het volgende overlegcomité. Wat moet dat moet, wat kan dat kan. “Maar het overlegcomité zal morgen niet enkel beslissen over de kleur van de barometer”, vervolgt Karin. Ook de andere maatregelen worden opnieuw onder de loep genomen. De barometer bepaalt immers niet alles.

  “Een crisis brengt mensen dichter bij elkaar of leidt tot nog meer politieke spelletjes. Wij kiezen altijd voor het eerste.”

  “Het werd al verschillende keren aangetoond: een crisis brengt mensen dichter bij elkaar of leidt tot nog meer politieke spelletjes. Wij nemen altijd onze verantwoordelijkheid. Want te vaak is er al een opbod geweest van versoepelingen die uiteindelijk toch niet doorgingen. Te vaak zijn er al partijen geweest die goedkoop proberen te scoren en daarna de andere kant op kijken.”

  Vooruit kiest er steeds voor om te werken vanuit heldere principes. Om voorspelbaar te zijn, voor zover een crisis dat toelaat. “Vrijheid waar het kan, bescherming waar nodig. We hebben nu echt de kans om veilig terug te keren naar het normale leven. Laat ons die grijpen”, besluit Karin.  

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant