Nieuws

LOKAAL: Ambassadeurs Qolourfied in de bloemetjes: ‘Inspirerende voorbeelden’

Vooruit Lokaal

Friday 25

March 2022 08:22

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen en voorzitter van vzw IN-Gent (het agentschap dat nieuwkomers helpt ‘inburgeren’) heeft op donderdag 24 maart 2022 attesten uitgereikt aan enkele ambassadeurs van het project ‘Qolourfied’. “Twee jaar geleden hebben we Qolourfied gelanceerd in het STAM. Dat was de start van een meerjarenproject, met heel veel acties, allemaal bedoeld om opleiding en werkplekken meer divers te maken.”

‘Bewonderenswaardige prestaties’

De uitreiking van de attesten vond plaats in de prachtige Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis. Enkele ambassadeurs getuigden er over het parcours dat ze hebben afgelegd richting opleiding en/of werk. “Wat ze gepresteerd hebben is bewonderenswaardig, want niet te onderschatten. Ze hebben, als nieuwkomer of hier geboren, een schoon hogeronderwijsdiploma gehaald of een job gevonden op maat van hun talenten. Anderen studeren nog of zijn nog op zoek naar een job. In elk geval: ze hebben allemaal doorgezet (en doen dat nog steeds), óndanks drempels van allerlei aard, zoals vooroordelen of een (bij de start) mindere kennis van het Nederlands.”

‘Beetje bij beetje vooroordelen de wereld uit helpen’

Ondertussen zijn ze vooral inspirerende voorbeelden voor vele anderen. “Voor mensen in een gelijkaardige situatie, door hen te tonen dat het wél mogelijk is om je droom waar te maken in onze stad. En voor mensen in onderwijsinstellingen en werkgevers, door hén het potentieel te tonen van diversiteit in teams en organisaties. En zo, beetje bij beetje, vooroordelen de wereld uit te helpen.”

Kansen creëren om de juiste mens op de juiste plek op de arbeidsmarkt te krijgen, dat blijft een uitdaging. De Stad Gent organiseert zelf onder andere ‘BIS-stages’. “Dat zijn ‘Beroepsinlevingsstages’, om op die manier ook al onze volgende generatie ambassadeurs klaar te stomen. Studenten en werknemers met migratieachtergrond én met talent, die moeten een diploma kunnen halen en een fijne job kunnen vinden. Dáárvoor doen we het.”

Q-label voor pioniers

Organisaties die nu al inzetten op diversiteit en inclusie, en de scholen die deelnemen aan de inspiratietafels en lerende netwerken van Qolourfied, kunnen sinds vorig jaar een zogenaamd ‘Q-label’ krijgen. “Die organisaties en scholen zijn echte pioniers als het gaat om werken aan gelijke kansen. Ze geven het goeie voorbeeld en daar krijgen ze dan van ons een label voor. Op die manier hopen we ook anderen warm te maken om soortgelijke acties op te zetten.”

 

Alle info vind je op www.qolourfied.be


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant