Nieuws

LOKAAL: Als je ver wil gaan, ga je samen

Jan Peeters

Thursday 25

April 2024 11:53

Het Groot Seniorenfeest in Willebroek

 

Op 2 oktober 2023 bundelden de S-Plus groepen van Blaasveld, Tisselt en Willebroek hun krachten voor een grootschalig seniorenfeest in het Huis van de Vrije Tijd in Willebroek. Rik Van Den Sande (Blaasveld), Anita Moens (Tisselt) en Stany Bemus (Willebroek) leidden ons door het proces en de betekenis van dit initiatief.

 

"Wij zijn drie aparte verenigingen in de gemeente Willebroek. Als je iets groots wil organiseren, heb je veel middelen nodig. Door samen te werken en subsidies van de gemeente te benutten, werd het idee werkelijkheid. De communicatie tussen de drie groepen in het begin was cruciaal. Wat gaan we doen? Waar? Hoe? Wie kunnen we vragen? Wat kost het?" vertelt Stany.

De drie groepen verdeelden het werk efficiënt. Anita legt uit: "Iemand deed het papierwerk, iemand zocht artiesten. Bij een eerste editie zijn er altijd leermomenten. De inschrijvingen verliepen bijvoorbeeld niet vlekkeloos, maar we leren bij. Financieel verliep alles via S-Plus Tisselt, wat soms voor verwarring zorgde, maar het was een groot succes. Meer dan 200 senioren genoten van het feest".

Het Groot Seniorenfeest stond open voor alle senioren, ongeacht lidmaatschap. "We wilden een feest organiseren voor alle senioren en hen samenbrengen," benadrukt Stany. "Ouderen vormen een essentiële groep van 30% in de gemeente, dus het is belangrijk om hen te verenigen. We hebben bewust geen reclame gemaakt voor S-Plus tijdens het feest. Zo wilden we een open sfeer creëren waarin iedereen zich welkom voelde, ook niet-leden".

 

 

Op de dag zelf werd de zaal gezamenlijk opgezet. Extra vrijwilligers werden ingeschakeld voor de bediening. Anita voegt toe: "De dag verliep vlot, met extra handen om bij te springen waar nodig. Zelfs de afbraak ging snel dankzij de vele helpende handen".

Het Groot Seniorenfeest was niet alleen een feest, maar ook een reactie op de veranderingen in de gemeente. Rik merkt op: "Door het afschaffen van adviesraden en het wegvallen van een forum, wordt het belangrijker om senioren samen te brengen. Huidige participatiemomenten werken niet voor senioren, die 's avonds minder actief zijn. Het initiatief kwam voort uit de behoefte aan gemeenschap en inspraak. Via dit soort bijeenkomsten willen we senioren in de gemeente ook een stem geven".

Anita sluit af: "We waren bang toen we begonnen, maar het was een succes van begin tot eind. We hebben mensen uit alle delen van Willebroek samengebracht, ondanks alle verschillen. We zijn trots op de grote opkomst en het samenhorigheidsgevoel dat we hebben gecreëerd".

Het Groot Seniorenfeest van S-Plus bewees dat samenwerking en solidariteit de sleutels zijn tot succes, niet alleen voor het evenement zelf, maar ook voor het versterken van de banden binnen de gemeenschap. Een mooi voorbeeld van onze leuze “Als je snel wil gaan, ga je alleen. Als je ver wil gaan, ga je samen!”


Ga naar Jan Peeters
Over de Auteur

Jan Peeters

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant