Nieuws

LOKAAL: Allemaal Antwerpenaar: interactief kunstwerk in Stadsfeestzaal lanceert nieuwe campagne

Vooruit Antwerpen

Friday 01

March 2024 17:36

Met een interactief kunstwerk in de Stadsfeestzaal lanceerde onze schepen voor gelijke kansen Karim Bachar de campagne Allemaal Antwerpenaar. Die roept iedereen op om te reageren bij discriminatie, racisme en intimidatie. Dit jaar worden niet enkel bewoners aangesproken. Meer dan 90 scholen en 36 bedrijven krijgen een toolkit met praktische tips om leerlingen en personeelsleden te leren hoe ze op een gepaste manier kunnen reageren. Onze stad bouwt zo samen met haar inwoners en partners aan een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn.   

De campagne loopt tot en met donderdag 24 maart, en eindigt daarmee in de periode rond de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart. Stad Antwerpen roept in de aanloop naar deze symbolische dag inwoners op om altijd te reageren bij gevallen van discriminatie, racisme en intimidatie. 

Reageren kan je leren

Veel mensen die getuige zijn van discriminatie, keuren discriminerend gedrag af. Ze willen wel opkomen voor de ander, maar weten niet hoe of twijfelen. Deze campagne wil Antwerpenaren bewustmaken dat reageren altijd belangrijk is en dat ze 5 handige tips kunnen toepassen om gepast te reageren.  

Die tips leren ze onder andere met een nieuwe online quiz. Tijdens deze korte quiz kiezen Antwerpenaren hoe ze zouden reageren in 5 verschillende situaties. Op het einde krijgen ze een uniek Antwerps stophandje tegen discriminatie dat hun manier van reageren symboliseert. Deelnemers kunnen dat resultaat downloaden en eenvoudig delen via sociale media. 

Alle Antwerpse stophandjes uit de quiz kwamen samen in een interactief kunstwerk. Bij elke nieuwe deelname aan de quiz, komt er een handje bij en zeggen meer en meer mensen ‘stop’ tegen discriminatie. 

Het kunstwerk stond van 26 februari tot 11 maart in Shopping Stadsfeestzaal aan de Meir. Passanten konden ter plaatse de quiz invullen, hun eigen stophandje terugvinden en ontdekken hoeveel Antwerpenaren de quiz invulden. 

Naast een online quiz is er ook een interactieve e-learning. Eind maart starten bovendien gratis workshops over reageren tegen discriminatie. Inschrijven kan via www.allemaalantwerpenaar.be.  

Onze schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: "Ook dit jaar stimuleren we alle inwoners om te reageren als ze discriminatie zien met een campagne die in heel de stad zichtbaar is. Maar we gaan verder, ook in de klas en op de werkvloer gaan we met het thema aan de slag via de specifieke toolkit voor scholen en bedrijven. Ik ben enorm blij dat zoveel scholen en bedrijven zich hebben geëngageerd. Daarnaast dragen meer dan 300 locaties - van culturele instellingen tot jeugdhuizen en sportclubs - de boodschap ‘Reageer. Altijd.’ mee uit. Het is duidelijk: Antwerpenaren komen voor elkaar op en zetten de norm voor een stad waar iedereen zichzelf kan zijn."

Samen met scholen en bedrijven

Onze stad werkte dit jaar intensief samen met scholen en bedrijven om de campagneboodschap mee uit te dragen. Zo ontvingen meer dan 90 scholen en 36 bedrijven een toolkit met naast campagnemateriaal onder andere ook dilemma-kaarten om het gesprek over dit thema op te starten.  

Verder ontvingen 330 locaties in de stad campagnemateriaal zoals stickers, video’s en campagnebeelden. Het gaat onder andere om bibliotheken, jeugdorganisaties, verenigingen, sportclubs en culturele instellingen. 

Op 16 mei kunnen bedrijven deelnemen aan een netwerkdag met een keynote van professor personeelspsychologie (UGent) Eva Derous. Wie inschrijft kan deelnemen aan workshops over micro-agressies, onbewuste of aangeleerde veronderstellingen en attitudes op de werkvloer. Inschrijven kan via [email protected].   

Andere acties tegen discriminatie en racisme

De stad neemt zelf initiatieven om inwoners te helpen om zich 100% Antwerpenaar te voelen, bijvoorbeeld het toegankelijker maken van verschillende gebouwen en openbare ruimtes en mensen met een beperking ondersteunen.  Antwerpen zet ook in op het aanpakken van discriminatie op de huurwoning- en arbeidsmarkt, het versterken van vrouwen met migratieachtergrond, en het ondersteunen van acties zodat de LGBTQIA+-gemeenschap zich thuis voelt in Antwerpen.  

​Meer info over de campagne is te vinden op www.allemaalantwerpenaar.be.  Ze is een samenwerking van stad Antwerpen en Atlas, Integratie en Inburgering.  

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant