Nieuws

LOKAAL: Alle hens aan dek om uw energiefactuur te verlagen

Vooruit Lokaal

Friday 02

September 2022 14:52

Maak de 6 % btw op energie permanent. Belast woekerwinsten om nettolonen te verhogen. Geef kleine zelfstandigen en KMO’s uitstel van sociale bijdragen. Moedig verhuurders aan om te renoveren en verlaag zo de energiefactuur van huurders.

Nu met de politiek tonen dat ze kan samenwerken. Om de facturen te verlagen en de lonen te verhogen.

De oorlog van Poetin stortte ons in een grote energiecrisis. De prijzen bereiken recordhoogtes. Werkende mensen die goed konden leven en wat geld sparen, moeten nu plots overleven. Voor bedrijven net hetzelfde. Denk maar aan de bakker om de hoek, die met ongezien hoge elektriciteits- en gasfacturen én bloemfacturen te maken krijgt.

Bovendien is september met de start van het schooljaar sowieso al de duurste maand voor de meeste Vlaamse gezinnen. Nu komt daar nog eens die torenhoge energiefactuur bij.

Het is duidelijk: meer dan ooit moet de politiek tonen dat ze kan samenwerken. Meer dan ooit moeten we een concreet verschil maken voor de mensen. Meer dan ooit moeten we de facturen verlagen en de lonen verhogen.

De hele politiek moet nu samen doen wat nodig is, op álle niveaus. 

Daarom roept Vooruit-voorzitter Conner Rousseau alle hens aan dek.  Hij nam het initiatief voor een overlegcomité.  En nodigt de federale en Vlaamse regering uit om regelmatig samen te komen – en écht knopen door te hakken – in volgende overlegcomités.

Voor Vooruit zijn de prioriteiten glashelder. Hieronder enkele concrete voorstellen om de energiefactuur te verlagen voor…

Ons land en heel Europa staan voor een gigantische uitdaging. Toch draait het om iets heel eenvoudig:

Iedereen

Energie is basis, geen luxe. Maak de btw-verlaging naar 6% op gas en elektriciteit eindelijk permanent. Dat vragen wij al lang.

Verhoog ook de nettolonen via een taxshift. Belast woekerwinsten. En gebruik die inkomsten om de koopkracht van de mensen te beschermen. Ook dat vragen wij al heel lang. Sinds 1 mei, om precies te zijn.

Hoog tijd om een vuist te maken tegen zij die miljarden winst maken op de kap van mensen die hun factuur niet kunnen betalen.

Blokkeer tenslotte de prijzen op Europees niveau. Op een bepaald moment moeten de prijsstijgingen gewoon stoppen. Al in maart vroeg ik in een brief aan Europese leiders verregaande maatregelen. Vandaag beseffen steeds meer lidstaten hoe dringend het is.

Mensen die net geen recht hebben op het sociaal tarief

Het sociaal tarief beschermt vandaag meer dan 1 miljoen gezinnen. En gelukkig maar. Toch vallen veel mensen – ook veel tweeverdieners – net uit de boot. Zij betalen mee. Maar zelf houden zij het hoofd nauwelijks boven water.

Verleng én hervorm dus het sociaal tarief. Zodat wie er vandaag net geen recht op heeft, ook een lagere energiefactuur krijgt. Dat is rechtvaardiger en beschermt de koopkracht van meer mensen.

Mensen in slechte woningen en de planeet

De huizen in Vlaanderen zijn de slechtst geïsoleerde van Europa. Een ramp voor de mensen hun portefeuille en voor de planeet. Want de goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt.

We vragen al jaren om een groot renovatieplan: op 2 jaar tijd kunnen we 450.000 huizen isoleren. Goed voor 3 miljard euro bijkomende koopkracht voor Vlaamse gezinnen.

De Vlaamse regering moet ook eindelijk beslissen over de Ventilus-kabel. Daarmee zou ze voor 3,5 kerncentrales windenergie uit de Noordzee beschikbaar maken.

Huurders

Huurders in energieverslindende woningen kunnen geen kant op. Hun facturen stijgen, maar ze kunnen zelf niet renoveren.

Met een fiscale hervorming via de huurinkomsten motiveren we verhuurders om snelle energiezuinige renovaties te doen. Zo verlagen we drastisch de energiefactuur van huurders.

Bedrijven

De stijgende energieprijzen brengen ook steeds meer kmo’s en bedrijven in de moeilijkheden. Geef hen tijdelijk uitstel voor de betaling van sociale bijdragen, zoals tijdens corona.

 

Mensen willen hun woning verwarmen zonder torenhoge facturen. Mensen willen genoeg eten op tafel brengen. Mensen willen voor hun kinderen zorgen. Mensen willen een beetje sparen. Mensen willen gewoon vooruit in het leven. 

En politici moeten er alles aan doen om hen daarbij te helpen. 

Dat is verdorie onze job.

Met deze voorstellen steekt Vooruit de hand uit naar iedereen die deze uitdaging constructief wil aanpakken. 

 


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant