Nieuws

LOKAAL: Actie verkeersveiligheid aan 't Royke in Gruitrode

Marleen Ceyssens

Secretaris Vooruit Oudsbergen

Wednesday 31

May 2023 11:26

De verkeersveiligheid van onze schoolgaande kinderen is aan de gemeentewegen rond ‘t Royke zeker voor verbetering vatbaar. Dit geldt voor beide locaties maar voornamelijk rond de locatie aan de Breekiezel waar notabene onze allerjongsten (kleuters tot en met 2de leerjaar) schoolgaan. Wij deden dan hier ook een actie om deze situatie bij het gemeentebestuur onder aandacht te brengen.

De school situeert zich, langs de achterkant in een woonwijk. De secundaire ingangen (2) ervan liggen aan het einde van een korte, doodlopende straat (zogenaamde pijpekop). Zone 30 is dus niet verplicht. Aan het begin van de pijpekoppen liggen echter kruispunten waar niet alleen de bewoners maar ook veel doorgaand verkeer langs komt. Het soort verkeer is ook veranderd de laatste jaren. Electrische wagens die je niet hoort, electrische fietsen, speedpedelecs of steps zijn geen uitzonderingen meer. Deze voertuigen zijn snel, een ongeluk is dan ook vlug gebeurd. Er is echter geen enkele aanduiding van de nabijheid van de school of veiligheidsmaatregel genomen.

Tot nu toe zijn er geen ernstige ongevallen gebeurd maar we gaan toch geen risico’s blijven lopen terwijl er meerdere oplossingen voor de hand liggen. Een zebrapad bijvoorbeeld. Er zijn op dit moment zelfs 13 regenboogzebrapaden gepland maar volgens de betrokken gemeentelijke dienst is er geen enkel voorzien aan de achteringangen van ‘t Royke. Een gemiste kans. Ook het verkeersbord A23 (schoolgaande kinderen) is een mogelijkheid. Alhoewel niet verplicht kan zelfs een zone 30. Een octopuspaal zou helemaal mooi zijn. Er zijn tal van oplossingen voorhanden. Het is enkel een kwestie van willen. Wij spiegelen ons hierbij aan de vrije basisschool in de Gildenstraat te Opglabbeek. Een vergelijkbare situatie met de ligging van 't Royke school behalve dat het daar niet gaat over een ‘doodlopende straat’.

Dat het gemeentebestuur tot nu toe nog niets aan de situatie gedaan heeft, geeft aan dat zij maatregelen niet nodig vinden. De ouders die dagelijks van deze ingangen gebruik maken delen deze mening echter niet. Tijdens onze actie bleek namelijk dat bijna iedereen die we aanspraken onze visie deelden.

Verder wordt deze schoolomgeving ook in het weekend druk bezocht door onze jongeren. De KSA- en de Chirolokalen grenzen namelijk aan de school.


Ga naar Marleen Ceyssens
Over de Auteur

Marleen Ceyssens

Secretaris Vooruit Oudsbergen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant