Nieuws

LOKAAL: Aan dit tempo haalt Mechels stadsbestuur eigen doelstellingen betaalbaar wonen niet

Thijs Verbeurgt

Vlaams Parlementslid

Monday 03

October 2022 11:00

Het wordt stilaan onmogelijk om nog een betaalbare woning in Mechelen te vinden. Op basis van de cijfers die Vooruit-fractieleider Thijs Verbeurgt opvroeg, blijkt echter dat verschillende doelstellingen rond betaalbaar wonen die de Groen-OpenVLD-meerderheid in haar bestuursakkoord schreef niet zullen gehaald worden. “Het stadsbestuur dreigt onder haar eigen lat door te gaan. Het is nochtans nu alle hens aan dek om onze stad betaalbaar te houden,” stelt Thijs Verbeurgt.

Iedereen die op zoek is naar een woning in Mechelen of die momenteel huurt, kan er over meespreken: wonen wordt stilaan onbetaalbaar in de Dijlestad. Doordat er veel is geïnvesteerd in de uitstaling van de stad, komen steeds meer nieuwe mensen in Mechelen wonen wat de woningprijzen de hoogte injaagt. Daarom is het cruciaal dat er terzelfdertijd ook wordt geïnvesteerd in betaalbaar wonen. Zo niet wordt Mechelen een stad voor de lucky few.

De meerderheidspartijen Groen en OpenVLD startten hun bestuursperiode in 2018 met elke heldere en heel concrete beloftes op dat vlak. Zo stelt het Mechelse bestuursakkoord: “De Mechelse sociale huisvestingmaatschappijen realiseren de volgende bestuursperiode ook 150 “bescheiden woningen”. Zo versterken we het huuraanbod voor mensen die nu net teveel verdienen voor een sociale woning, maar te weinig voor de reguliere huurmarkt. We realiseren die op de eerste plaats in en nabij de bestaande sociale woonwijken. Zo versterken we daar de sociale mix en het maatschappelijke weefsel in die buurten. De volgende bestuursperiode realiseren we ook minstens 100 koopwoningen of bouwkavels op ons grondgebied”.

Uit de cijfers die de fractieleider van Vooruit opvroeg blijkt echter dat die ambitie momenteel alles behalve gehaald wordt. Er zijn sinds 2018 nog maar 48 sociale koopwoningen gerealiseerd en er zijn er momenteel nog 9 in aanbouw. “Geen 100 sociale koopwoningen zoals beloofd. Met iets meer dan de helft van wat men beloofde, blijft dit bestuur ver onder de eigen ambities,” zo stelt Thijs Verbeurgt. “Maar voor bescheiden woningen is het nog dramatischer: daar werd er nog geen enkele van gerealiseerd. Bijzonder pijnlijk.”

Voor wat betreft woningen die verhuurd worden via het sociaal verhuurkantoor (SVK) gaat het bestuursakkoord naar eigen zeggen “met een ambitieus beleid tegen 2025 voor 400 extra sociale huurwoningen”. Uit de cijfers blijken echter dat het sociaal verhuurkantoor momenteel 221 wooneenheden verhuurt. Het stadsbestuur hoopt tegen het einde van dit jaar naar 292 te kunnen gaan. Maar dat is nog steeds meer dan 100 woningen minder dan de eigen minimale ambitie. Thijs Verbeurgt: “De fusie van het SVK met Woonpunt dient de organisatie verder te versterken maar er is sowieso nog een lange weg te gaan om de minimale doelstelling van 400 te halen.”

De cijfers:

Type

Beloofd

Gerealiseerd

Nog gepland

Sociale koopwoningen

100

48

9

Bescheiden woningen

150

0

0

Sociaal Verhuur SVK

400

221

71

Deze cijfers staan in contrast met de aangroei in klassieke sociale woningen bij de sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt die zich de voorbije en komende jaren verder zet. “Als bestuurder van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt zet ik me samen met het ganse bestuur in om meer sociale woningen te realiseren en dat werpt vruchten af. Maar met klassieke sociale woningen alleen gaan we de wooncrisis in onze stad niet oplossen. We moeten alle middelen inzetten om meer betaalbare woningen te realiseren, zeker voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale woning,” aldus Thijs Verbeurgt.

Vooruit wil dan ook dat de stad aan projectontwikkelaars oplegt dat bij elk project in Mechelen er minstens 20% betaalbare woningen worden gerealiseerd. “Iedereen moet mee in bad. De stad, de sociale huisvestingsmaatschappijen maar ook de projectontwikkelaars. Ik verwacht een duidelijk signaal van het stadsbestuur: Wie wil meebouwen aan onze stad, moet dat betaalbaar doen,” zo besluit Thijs Verbeurgt.


Ga naar Thijs Verbeurgt
Over de Auteur

Thijs Verbeurgt

Vlaams Parlementslid

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant