Nieuws

Aïssatou Cissé: “Iedereen moet kunnen groeien"

Team Vooruit

Tuesday 16

November 2021 14:38

 In de spotlight 

Op haar 21ste werd ze de jongste districtsschepen ooit. Ze is in het district Borgerhout (Antwerpen) verantwoordelijk voor cultuur, erfgoed, feestelijkheden, mobiliteit, communicatie, dierenwelzijn en de buurt Moorkensplein. Aïssatou Cissé legde al een straf parcours af. We laten jullie daarom graag uitgebreid kennis maken met haar. 

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen? 

Mijn interesse in de politiek begon al vroeg. Op mijn 16e kwam ik in contact met enkele partijleden en na een aantal interessante gesprekken besloot ik om mij in de politiek te verdiepen. Ik sloot me aan bij de toenmalige sp.a omdat ik verandering wilde brengen voor jongeren. 

Mijn ambities begonnen daar al en mijn wil om veranderingen door te voeren bleef maar groeien. Vandaag de dag is dat nog steeds mijn doel. Mijn nadruk ligt op de jongeren, Borgerhout en de Borgerhoutenaren. Think big, act small. 

Hoe zie jij de weg Vooruit en hoe vertaalt zich dat naar een thema dat jou na aan het hart ligt?

De weg Vooruit is volgens mij iedereen die hulp nodig heeft helpen en niemand achterlaten. Sociale welvaart en jongeren zijn thema’s die mij enorm aanspreken. We moeten er zijn voor elkaar. Zorgen dat iedereen kan groeien en van een goede levenskwaliteit kan genieten is iets wat we samen moeten waarmaken.

Dat vertaal ik naar één van mijn favoriete gezegdes: 'Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen'. 

Op welke thema's wil je vooral inzetten?

Thema’s zoals sociale welvaart, cultuur en jongeren zijn momenteel prioritair in mijn agenda.

Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen

Wat is voor jou vandaag de grootste maatschappelijke uitdaging?

Dat is een moeilijke vraag. Ik vind dat er verschillende maatschappelijke uitdagingen zijn. Als ik er één zou moeten uitkiezen, dan denk ik aan het milieu. De klimaatveranderingen zijn momenteel heel verontrustend.

Vind jij klimaat belangrijk? Stem nu op jouw uitdaging >

 

Welke uitdagingen zie jij vooral in Antwerpen?

Veiligheid bv. bij vrouwen op straat, armoede en discriminatie. Denk maar aan racisme op de huurmarkt. Antwerpen is voor iedereen dus iedereen moet zich hier comfortabel kunnen voelen.

Hoe wil je andere jongeren in Antwerpen wil inspireren?

Door mijn job nog beter te doen. Door aan te tonen dat wij, jongeren, in staat zijn om een grote politieke functie op te nemen met vele verantwoordelijkheden. Wie had gedacht dat een 22-jarige met 6 bevoegdheden verantwoordelijkheden ging opnemen voor 47.000 inwoners? Zalig toch?

(Lees verder onder de foto.)


Wanneer en waar was je het gelukkigst?

Ik was het gelukkigst toen mijn vader nog leefde. Hij was mijn inspiratie, motivator en steunpilaar. Gelukkig heb ik mijn moeder nog maar een ouder verliezen verwerk je niet snel. Ondanks een groot gevoel van verlies, ben ik dankbaar dat hij me heeft gevormd tot de persoon die ik vandaag ben geworden.

Wat is je dierbaarste bezit?

Ik reflecteer en mediteer graag. Dus ik zou zeggen mijn gebedstapijt waarop ik altijd de nodige rust kan vinden.

Wat is voor jou het dieptepunt van ellende?

Ik probeer altijd zo positief mogelijk in het leven te staan. Dit lukt me wel en is mede dankzij mijn familie mogelijk. Een leven zonder mijn familie zou het dieptepunt van ellende betekenen voor mij.

 LAAT VAN JE HOREN  Stem op jouw uitdaging vóór 20 november >

Wat is je meest typerende eigenschap?

Ik hoor vaak dat ik hulpvaardig ben.

Wie zijn je favoriete auteurs?

Chimamanda Ngozi Adichie en Khaled Hosseini, grote aanraders!

Wie zijn jouw helden?

Ik laat me inspireren door verschillende figuren in m’n leven. De belangrijkste zijn mijn familieleden. Daarnaast kijk ik ook op naar een paar andere politici. Zoals bv. Meryame Kitir en Jinnih Beels. Waar ik ook motivatie uit haal zijn jongeren die elke dag bezig zijn met het beter maken van de maatschappij.

Welke karaktertrek vind je het meest irritant van jezelf?

Mijn uitstelgedrag! Ik voer belangrijke taken vaak last minute uit waardoor ik schooldeadlines nipt haal of speeches 2 uur op voorhand schrijf. Maar ik werk eraan (lacht)! 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij anderen?

Hoogmoed! Iedereen is gelijk en niemand is beter dan een ander.

Welke verleiding kun je niet weerstaan?

Mijn guilty pleasure na een drukke dag is Netflixen (lacht)! 

Waarvan heb je het meeste spijt?

Ik heb nergens spijt van. Ik heb soms moeilijke keuzes gemaakt in het leven waaruit ik heb geleerd. Hierdoor ben ik gegroeid als individu.

Hoe luidt je kernspreuk?

Wat je niet wilt dat men jou aandoet, doe dat ook een ander niet aan.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.