Nieuws

LOKAAL: #wijgrijpenin: Stad helpt jongeren reageren op seksuele intimidatie

Team Vooruit

Monday 06

December 2021 10:44

Volgens onderzoek wil 90% van de jongeren wel ingrijpen als ze getuige zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar 40% weet niet hoe. Daarom voerde Vooruit samen met JS Antwerpen en Zij-Kant actie een het station van Berchem. Karim Bachar, schepen voor gelijke kansen, was er ook bij. Maar het blijft niet bij actie alleen, de stad komt ook met een hele communicatiecampagne om jongeren uit te leggen hoe ze veilig kunnen ingrijpen. We maken de 5 A's (Anderen betrekken, Afleiden, Afzonderen, Aanspreken, Aanwezig blijven) bekend bij het brede publiek.

Ook in Antwerpen worden jongeren geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe reageren ze het best als getuige? Deze vraag beantwoordt de stad met een gerichte campagne.

91% van de meisjes en 28% van de jongens tussen 15 en 24 jaar in Antwerpen, Brussel en Charleroi ervaarden al seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het gaat onder andere over nafluiten op straat, opmerkingen over het uiterlijk, langdurig aanstaren of ongewenste aanrakingen (Safer Cities Rapport 2019, Plan International). Dat heeft een grote impact op hun dagelijkse leven. Want jongeren die worden geconfronteerd met intimiderend gedrag voelen zich sterk beperkt in hun vrijheid. Ze passen bijvoorbeeld hun kledij aan, kiezen andere wandelroutes naar school of vermijden bepaalde plekken.  

Karim Bachar en Hiba Faraji, co-voorzitter van JS Antwerpen spraken, samen met heel wat vrijwilligers, voorbijgangers aan. Ze kregen een flyer met informatie en een button met het internationale symbool voor seksuele intimidatie.

Focus op omstaanders

Daarnaast start de stad Antwerpen met een gerichte campagne naar jongeren. Ze focust hierbij op de omstaanders van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Belangrijk, want uit het Safer Cities Rapport blijkt dat slechts 3% van de bevraagde Antwerpse slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag hulp kreeg van omstaanders.

Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: ”De meeste jongeren keuren intimiderend gedrag af, maar weten niet hoe ze er gepast op moeten reageren als ze er getuige van zijn. Of ze willen wel ingrijpen, maar zijn bang om zelf slachtoffer te worden. We bieden hen nu de handvatten aan om dit wel te kunnen en te durven. Want een actie van een omstaander kan een groot verschil maken voor het slachtoffer.”

Schepen voor economie, marketing en communicatie Claude Marinower: "Het is als het ware onze burgerplicht om in te grijpen bij intimiderend gedrag. Jammer genoeg gebeurt dit in de praktijk nog te weinig en dat is waar we met deze campagne op willen focussen. Zie je dat iemand lastig gevallen wordt, grijp dan in. Dat is de boodschap die we willen brengen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren vaak het eerste slachtoffer zijn, maar ook de eerste hulplijn kunnen zijn. Daarom doen we een extra inspanning om de campagne ook breed uit te hangen in scholen."

5 A’s om gepast te reageren

Via een communicatiecampagne krijgen jongeren informatie en tips over 5 manieren om te reageren op seksuele intimidatie. De stad bouwt hiermee verder op de 5 A’s die Sensoa vzw recent lanceerde met de campagne #WijGrijpenIn:

  • Anderen betrekken: de hulp van anderen inroepen
  • Afleiding creëren: de aandacht weghalen van de gebeurtenis
  • Afzonderen: het slachtoffer fysiek uit de situatie halen
  • Aanspreken: de dader en/of het slachtoffer aanspreken
  • Aanwezig blijven: de situatie in het oog houden en achteraf het slachtoffer ondersteunen

5 video’s tonen hoe jongeren bovenstaande A’s kunnen gebruiken om intimiderend gedrag te stoppen, escalatie te vermijden en het slachtoffer te ondersteunen. Tegelijk krijgen daders en andere omstaanders het signaal dat intimidatie nooit oké is.

De video’s worden verspreid via socialemediakanalen zoals Tiktok, Snapchat en Instagram, en via QR-codes op affiches in jeugdlocaties, horeca en onderwijsinstellingen. Diverse jongerengroepen gaven vooraf hun mening over het campagnemateriaal. Hou de komende maand ook de socialmediakanalen van influencers Chrostin (Christina De Witte) en The Narcist (Sarah Dimani) in de gaten. Zij zullen relevante content delen in hun stories. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant