Nieuws

LOKAAL: Vooruit Diest zoekt Valentijnspartner voor leegstaande handelspanden in het centrum

Ronny Wolfcarius

Monday 13

February 2023 16:21

Op maandag 13 februari voerden we met Vooruit actie tegen het hoge aantal leegstaande handelspanden in het centrum van Diest. Zo proberen we geïnteresseerde ondernemers aan te trekken om zich te vestigen in onze charmante stad. Voor 1 specifiek gebouw maakten we zelfs een 'Vinder-profiel' aan. Het pand 'De Roos' aan de Grote Markt te Diest willen we zo de aandacht en waardering geven die het verdient.

Geen schot in ‘de roos’


'Het karaktervolle pand 'De Roos' waar vroeger café de Jachthoorn was, wordt al sinds eind 2018 ontsiert door een gele schoring. Onze Vooruit raadsleden hebben al meermaals geïnformeerd naar de vooruitgang van de renovatie die brouwerij Haacht plant. Maar er komt  helaas maar geen schot in de zaak. Ondertussen ontsiert de gele stutting al meer dan 4 jaar het historisch zicht van ons centrum. Het pand is een beschermd monument en staat in de lijst van Onroerend Erfgoed, waardoor renovatie inderdaad niet zo eenvoudig is. Maar ondertussen staat het aangrenzend pand ook al leeg', zegt Vooruit bestuurslid Kenny Putseys die zelf handelaar in Diest is geweest.

'Blijkbaar zou de schutting dit voorjaar eindelijk verdwijnen en zou het gebouw een nieuwe invulling krijgen. We hopen dat dit klopt! Maar met Valentijn in het vooruitzicht proberen we dit karaktervolle pand toch even in de bloemetjes te zetten en dat doen we letterlijk met rode roosjes. Onze voorzitter Carina Jankowski trakteert de voorbijgangers ook op chocolade hartjes en we versieren het zeil met liefdevolle decoratie. Zo ziet het pand er een pak aantrekkelijker uit.'

 

Een breed toekomstplan voor ons kernwinkelgebied

'Het pand De Roos is uiteraard niet het enige leegstaand pand dat we onder de aandacht willen brengen. De leegstand van handelspanden is een groeiend probleem in Vlaanderen. Waar tien jaar geleden nog zo’n 7% van de Vlaamse handelspanden geen invulling had, is dat aandeel vandaag gestegen tot 10,7%. In Diest zijn de cijfers nog slechter. Maar liefst 12,1% van de handelspanden staat leeg. Concreet wil dat zeggen dat er op 8 handelspanden 1 leeg staat. Dat is een enorm onbenut potentieel in ons centrum', aldus Kenny Putseys.

'Alleen al rond de Grote Markt staan er op dit moment een 5-tal panden leeg. Dit is bijzonder jammer. En dan hebben we het nog niet over de leegstand in de andere straten van ons kernwinkelgebied. We moeten voorzichtig zijn dat we niet in een negatieve spiraal terecht komen. Lege panden trekken geen bezoekers aan, wat op zijn beurt nefast kan zijn voor andere handelaars in de nabije omgeving. Op sommige gevels werd er ook al graffiti gespoten en dat heeft dan weer een negatieve invloed op het veiligheidsgevoel in onze mooie stad. Daarom is een doordachte aanpak om leegstand aan te pakken dringend nodig', zegt Putseys.

Geen actie zonder goede voorstellen

Uiteraard moeten we ook voorstellen doen om de leegstand in ons kernwinkelgebied aan te pakken, anders voer je zomaar actie zonder inhoud. De belasting op leegstand werd dit jaar al verhoogd, maar dat is niet de enige wonderoplossing. Volgens Vooruit Diest moet er werk gemaakt worden van een breed actieplan om de leegstand aan te pakken', zegt Kenny.

'We hebben heel wat experts is onze stad, namelijk de lokale handelaars zelf. Ik ben er zeker van dat in een open overleg met hen er heel wat interessante voorstellen naar voor komen. Zij staan immers dag in dag uit in hun pand en zien de voordelen maar ook de valkuilen van ondernemen,' vindt het Vooruit bestuurslid.

'Ook moeten we een interessant, breder subsidiereglement uitwerken, dat nieuwe ondernemers moed en hoop geeft om een pand nieuw leven in te blazen. Zo geef je mogelijkheden voor uitbreidingswerken, verfraaiing van de ruimte of renovatie. Ik hoor ook dat niet alle handelaars van de Koning Albertstraat vooraf op de hoogte waren van het nieuwe circulatieplan, laat staan geconsulteerd waren of gelukkig zijn met de nieuwe rijrichting. Misschien is het wel eens tijd dat er met hen een evaluatie wordt opgemaakt...’

Leegstand hoeft geen stilstand te zijn

'Hoe dan ook, we moeten vooral een totaalpakket van haalbare en degelijke maatregelen opmaken. Leegstand mag je stad niet lam leggen en je lost het niet op door enkel door te bestraffen met boetes. We moeten ook oplossingen zien door preventief en aanmoedigend te werken. Diest moet voor de toekomstige ondernemer aantrekkelijk en de moeite waard zijn om te komen investeren. Elk leegstaand pand moet een opportuniteit zijn voor een handelaar. Er is heel wat werk aan de winkel...' sluit Kenny Putseys af.

 

Meer info:

Kenny Putseys, bestuurslid Vooruit Diest, 0496/75 33 67


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant