LOKAAL: Van Gelatinefabriek naar Gelatinewijk: Wijk van de toekomst verrijst ‘achter het Lijmfabriek’
Vooruit Hasselt
Tuesday 28
November 2023 10:36
De Hasseltse kanaalkom is al sinds mensenheugenis het kloppend hart van Hasselt. Tot halverwege de 20ste eeuw gonsde het van de bedrijvigheid in dit stadsdeel. Het was indertijd een toonaangevend industriegebied, met vier belangrijke hoofdrolspelers: de gasfabriek, de jeneverstokerij, het slachthuis en … de gelatinefabriek.
Voor heel wat Hasselaars kleeft aan deze gelatinefabriek - actief tussen 1895 en 1969 - een belangrijke emotionele waarde, weet schepen van ruimtelijke ordening Marc Schepers: “De gelatinefabriek was op haar hoogtepunt één van de grootste werkgevers van Hasselt. Elke Hasselaar kent wel iemand die er vroeger werkte. Zelfs het officieuze Hasseltse volkslied - Achter het Lijmfabriek - verwijst naar dit iconische gebouw. Na de sluiting is deze site dan ook deel geworden van het industrieel erfgoed van Hasselt. De metershoge schoorsteen trekt al jaren de aandacht van menig Hasselaar en bezoeker.”
Een bruisende Gelatinewijk
Vandaag zijn de verlaten fabrieksgebouwen echter nog maar een vage herinnering aan dat rijke industriële verleden. De voorbije jaren lag de site er verloederd bij. Marc Schepers wil deze belangrijke historische plek nu nieuw leven in blazen. De gelatinesite moet opnieuw een bruisende en levendige wijk worden. “Het ontwerp dat nu op tafel ligt, past helemaal in de doelstellingen van onze visie rond duurzame en kwaliteitsvolle stadsontwikkeling”, aldus Marc Schepers. “Een bouwproject is namelijk veel meer dan het stapelen van stenen. We willen aan onze stad bouwen op mensenmaat, we plaatsen hierbij de mensen centraal en willen dat iedereen zich thuis voelt in Hasselt.” Om dit te realiseren, ging de Stad Hasselt al vanaf het begin van deze bestuursperiode in nauwe dialoog met de projectontwikkelaars, een samenwerking van vastgoedmakelaars BESIX RED en Mommen NV (een samenwerking tussen Chateaux Real Estate en Van Roey Vastgoed). Een constructieve samenwerking volgens de schepen. “Zij waren meteen mee met onze duidelijke visie. Het werd dan ook de basis van hun ontwerp dat deze historische plek nieuw leven moet inblazen. ”
“In de Gelatinewijk zal je in eerste instantie kwaliteitsvol en energiezuinig kunnen wonen. In het project leggen we ook minima vast rond het aantal betaalbare en sociale woningen om kansen te geven aan jongeren, starters, herstarters en Hasselaren met een kleinere portemonnee. We vragen veel aandacht voor groen, buurtondersteunende functies en ontmoetingsruimte zodat inwoners en bezoekers elkaar kunnen treffen, er speelruimte is voor kinderen en er een aangenaam sociaal weefsel kan ontstaan. De oude gelatinefabriek wordt het kloppend hart van de nieuwe wijk. Mensen zullen hier bijvoorbeeld kunnen genieten van cultuur, kleine buurtwinkeltjes en gemeenschapsactiviteiten. Die gemeenschapsfunctie kan een school, kinderopvang of scoutslokaal worden. Maar evengoed een petanquebaan, skatepark of lokale diensten (postkantoor, slager, microbrouwerij) omvatten. Ten slotte is er ook voldoende ondergrondse parkeerruimte voor bewoners, zodat fietsers en voetgangers zich zorgeloos kunnen verplaatsen in het bovengrondse, verkeersluwe stuk”, zo legt Schepers uit.
Ontwerp voor en door Hasselaren
De herontwikkeling van de Gelatinewijk zal gefaseerd gebeuren aan het tempo dat onze stad en de buurt kan verdragen. Het ontwerp voor de eerste fase wordt nu afgerond, zodat in 2024 de omgevingsvergunning kan ingediend worden. Om deze gelatine wijk helemaal op maat van Hasselt en haar inwoners te maken, wordt er door Stad Hasselt en de ontwikkelaars eveneens intensief samengewerkt met mensen van de buurt. “In 2020 en 2021 vonden er al vele participatiemomenten plaats, op 2 december steken we een laatste keer de koppen bij elkaar”, duidt de schepen van stadsontwikkeling. Tijdens dit laatste infomoment krijgt de buurt een laatste stand van zaken van het ontwerp én wordt er gepeild naar de toekomstige invulling van de voormalige gelatine fabriek. “Deze fabrieksgebouwen moeten het kloppend hart van de wijk worden, logisch dus dat we onze Hasselaren hier nauw bij betrekken.” Tijdens de vorige participatiemomenten kwam reeds enkele interessante suggesties naar voren. “In dit laatste participatiemoment gaat we daar dieper op in. Een gerenommeerd bureau, gespecialiseerd in de herbestemming van industrieel erfgoed, zal dit traject begeleiden en vervolgens de verkregen input concreet uitwerken”, besluit Schepers.
Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur
Vooruit Hasselt
Deel dit artikel met je vrienden.