Nieuws

“Tijd om de stilstand rond abortus te doorbreken”

Team Vooruit

Thursday 25

January 2024 17:18

In ons land kiest 1 op 5 vrouwen ooit voor abortus. En terwijl abortus maatschappelijk enorm leeft, staat de politiek stil.  Het is de taak van een sterke overheid om dit fundamentele recht van elke vrouw te beschermen. Ons Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche wil die stilstand doorbreken. Door eindelijk de abortuswet aan te passen aan de tijdsgeest van vandaag. “Experten zeggen unaniem: trek de termijn op tot 18 weken en schaf de bedenktijd af. CD&V organiseert daar de stilstand en houdt een versoepeling van de abortuswet al 10 jaar tegen. Het is écht tijd om die stilstand te doorbreken. Als een vrouw haar zwangerschap wil stopzetten, moet zij dat kunnen doen in goede omstandigheden”, stelt Freya.

Anderen houden versoepeling abortuswet tegen

Als een vrouw haar zwangerschap wil stopzetten, moet zij dat kunnen doen in goede en veilige omstandigheden. Dat is zo belangrijk. Experten gingen unaniem akkoord met de verlenging van de termijn voor abortus naar 18 weken. En ook met het afschaffen van de bedenktijd. Toch staat de politiek al 10 jaar stil.  

 “Er is al 10 jaar lang een meerderheid in het parlement om de abortuswet te versoepelen, maar CD&V organiseert al een decennium lang de stilstand.”

“Er is al 10 jaar lang een meerderheid in het parlement om de abortuswet te versoepelen, maar CD&V organiseert al een decennium lang de stilstand. Daardoor moeten sommige vrouwen nog steeds de grens over. Het is écht tijd om die stilstand te doorbreken”, stelt Freya. 

Abortuswet versoepelen: Vooruit stemt voor

Overal ter wereld willen conservatieven en extreemrechts het recht op abortus inperken. Ook in ons land. Vooruit wil die stilstand doorbreken. Want vrouwen zijn en blijven baas over hun eigen lichaam. Samen doorbreken we de stilstand van conservatieven en extreemrechts. 

"Overal ter wereld willen conservatieven en extreemrechts het recht op abortus inperken. Ook in ons land. Vooruit wil die stilstand doorbreken."

Zo wil Vooruit de abortuswet versoepelen:

  • Termijn voor een abortus verlengen van 12 tot 18 weken
    Wie ongewenst zwanger wordt, moet op een veilige manier kunnen kiezen voor abortus. Dat wil Vooruit mogelijk maken. Door de termijn voor een abortus te verlengen tot 18 weken. Ook experten gingen daar unaniem mee akkoord.

  • Bedenktijd van 6 dagen afschaffen
    Vrouwen moeten nu verplicht 6 dagen wachten voor ze mogen overgaan tot een abortus. Hoewel vrouwen al lang hebben nagedacht over die beslissing. “Dat is vreselijk voor veel vrouwen en komt paternalistisch over”, stelt Freya. “Alsof je zegt:  ‘Eigenlijk hoort het niet. Denk nog maar eens goed na’. Daarom wil Vooruit die bedenktijd afschaffen.”

Voor Vooruit is het simpel: abortus is een fundamenteel recht.
Het is Vooruit met vrouwenrechten. Of het is achteruit. Kies maar.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant