Nieuws

LOKAAL: Stad lanceert menstruatiekastjes in Antwerpse scholen

Vooruit Antwerpen

Monday 04

December 2023 14:00

Op maandag 4 december lanceerden stad Antwerpen, Stedelijk Onderwijs Antwerpen en Drupp vzw menstruatiekastjes in Antwerpse scholen. Tijdens een schoolbezoek van onze schepen voor sociale zaken Tom Meeuws aan het Stedelijk Lyceum Waterbaan, reageerden enkele leerlingen positief op dit nieuwe initiatief. De houten kastjes met menstruatieproducten worden geplaatst in de schooltoiletten en leerlingen kunnen deze producten gratis gebruiken. Tom en de stad willen met dit initiatief de strijd tegen menstruatiearmoede aangaan en het taboe rond dit probleem doorbreken.


De kastjes

Stad Antwerpen, Stedelijk Onderwijs Antwerpen en Drupp vzw gaan via menstruatiekastjes in Antwerpse scholen gratis menstruatieproducten aanbieden aan alle leerlingen. In de toiletten komen op een zichtbare plaats houten kastjes met producten zoals maandverband en tampons. De stad gaat zo de strijd aan met menstruatiearmoede en doorbreekt het taboe rond deze problematiek.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “In Vlaanderen kan 12 % van de meisjes tussen 12 en 25 jaar soms geen menstruatieproducten kopen. Bij de meest kwetsbare meisjes loopt dit aantal op tot wel 45 %. En dat kan niet. Het zorgt ervoor dat zij vaker niet naar school gaan en creëert een ongelijkheid die we niet altijd zien.”

Drupp vzw en de Sociale Dienst van Stedelijk Onderwijs vonden elkaar al vroeg in dit project. Op initiatief van deze organisaties, maakten de leerlingen houtbewerking van De Stemstroom de kastjes. De Sociale Dienst zorgde daarna voor de verspreiding naar alle secundaire scholen van Stedelijk Onderwijs. De technische tekening van de kastjes stellen ze vrij beschikbaar, zodat ook andere organisaties en scholen die menstruatiekastjes kunnen maken.

"Het is al stressvol genoeg om in onze stad op te groeien en naar school te gaan, deze extra stress is er te veel aan. We zetten hier kastjes waarbij die meisjes, zonder dat ze bij iemand moeten aankloppen of erom hoeven te vragen, in alle rust en stilte de producten kunnen nemen. Zo hoeft niemand in de klas te weten dat er die maand niet genoeg geld is in het gezin om menstruatieproducten te kopen”, aldus schepen Meeuws.

Stad Antwerpen en Drupp vzw willen ook andere onderwijsnetwerken betrekken. Zo zijn er plannen om in naar schatting 11 scholen van het Overlegplatform Kleine Onderwijsverstrekkers (OKO) kastjes te plaatsen en zo meer dan 2000 meisjes te bereiken. Met GO! Onderwijs en de koepelorganisatie van de rooms-katholieke scholen in Vlaanderen (VSKO) worden de komende weken afspraken gemaakt om in hun scholen menstruatiekastjes te plaatsen.

Drupp vzw

Stad Antwerpen werkt voor de uitrol van het project samen met Drupp vzw. Deze organisatie zet zich in tegen menstruatiearmoede en kreeg in 2022 fondsen uit de Warmste Week.

Loes Vanderfeesten van Drupp vzw: “We zijn enorm blij met deze samenwerking. Toegang tot menstruatieproducten is voor veel meisjes niet vanzelfsprekend en heeft een enorme impact op hun leven. Dankzij de kastjes kunnen we hen praktisch helpen en het taboe doorbreken.”

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant