Nieuws

LOKAAL: Stad Hasselt lanceert kinderopvang op maat van kinderen met ASS

Vooruit Hasselt

Wednesday 21

September 2022 14:48

Hasseltse ouders kunnen voor de opvang van hun kinderen na de schooluren en tijdens vakanties terecht bij verschillende buitenschoolse activiteiten. Voor ouders met kinderen met een beperking - en meer bepaald kinderen met een autismespectrumstoornis – liggen de kaarten echter veel moeilijker. Schepen van Kinderopvang Habib El Ouakili legt uit: “De kinderen met ASS hebben specifieke noden. Het autismestoornisspectrum is heel breed en elk kind is anders. Zo kunnen sommige van deze kinderen wel deelnemen aan het reguliere aanbod. Maar nog teveel ouders zijn verplicht om deeltijds te werken (of zelfs hun werk op te geven) omdat er geen geschikte opvang is voor hun kinderen. Dat er een tekort aan opvangplaatsen is, blijkt uit eerdere projecten. In juni kon onze proefopvang op veel bijval rekenen. En de speelpleinwerking van Autisme leeft in de zomervakantie is volledig volzet. Daarom start Stad Hasselt vanaf september met deze specifieke opvang.”

 

Van De Berk naar de Bakkerslaan

De opvang start vanaf september in de school De Berk. Zodra de nieuwe jeugdlokalen in de Bakkerslaan klaar zijn, neemt de opvang daar haar intrek. Op die manier kan een maximaal aantal kinderen van opvang genieten. “Vanaf september start het naschoolse vrijetijdsaanbod. Dat duurt maximum 2u op schooldagen en een hele namiddag op woensdag. Tijdens de schoolvakantie voorzien we 7 weken speelpleinwerking tussen 9u en 16u”, vertelt Habib. “Het gaat om een prikkelarm aanbod. Kinderen kunnen zich ontwikkelen binnen een herkenbare structuur, omringd door vertrouwde gezichten.”

 

Autisme leeft vzw

Voor de praktische organisatie slaat de stad de handen in elkaar met Autisme leeft vzw. “Een logische samenwerking”, aldus El Ouakili. “Ze hebben de expertise en knowhow om deze kar te trekken. Bovendien werkten we in het verleden al vaker succesvol samen.”

 

Marleen Bloemen (algemeen coördinator Autisme leeft vzw) is alvast enthousiast: “We zijn dankbaar dat we de kans krijgen om iets te kunnen betekenen voor een doelgroep die we via onze vrijwilligerswerkingen niet kunnen bereiken. Kinderen met een ernstige zorgnood - door autisme of een bijkomende ontwikkelingsvertraging - verdienen een plek waar ze na school tot rust komen én hun persoonlijke talenten kunnen ontplooien. Dankzij de inzet en het engagement van onze medewerkers krijgen ouders ruimte om met een gerust hart hun eigen gezinstaken en/of werk te vervullen.”

 

Ook Dymfna Meynen, schepen van de Hasselaar bevoegd voor toegankelijkheid, ondersteunt dit initiatief: “Het maximaal creëren van kansen voor en ondersteuning bieden aan alle Hasselaren is onze voornaamste drijfveer. Ook onze jongste Hasselaren en hun ouders vergeten we daarbij zeker niet. In Hasselt laten we niemand achter.”

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant