Nieuws

LOKAAL: 'Solidariteitsprijs Sooi Noldus 2023' voor vrijwilligers van dagcentrum 'De Vlotter'

Helmut Jaspers

Bediende

Tuesday 09

January 2024 21:26

Op zondag 7 januari kwamen de leden en sympathisanten van Vooruit-Essen samen om tijdens de traditionele nieuwjaarsdrink het glas te heffen op 2024.

Arno Aerden, schepen voor Vooruit, blikte in zijn nieuwjaarstoespraak terug op 2023 en keek vooruit naar 2024. Zo gaf hij (onder andere) aan dat we in 2024 nog een aantal zaken mogen verwachten zoals de opening van een fysiek Huis van het Kind Essen, nieuwe subsidies voor jeugd- en voetbalverenigingen en de introductie van deelwagens van Cambio in Essen.

Nadien vond de uitreiking van de 'Solidariteitsprijs Sooi Noldus' plaats, een traditie die dit jaar voor de achtste maal plaatsvond. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan verenigingen of groepen die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor hun medemens.

Door de jaren heen heeft deze onderscheiding diverse laureaten gehad, waaronder Scouts en Gidsen Essen-Heikant, de vrijwilligers van Handicar, deelnemers aan 'Niemandsland' en de lokale zorgverleners en vrijwilligers van het vaccinatiecentrum tijdens de covid-crisis. Vorig jaar werden de Essense gastgezinnen die Oekraïense ontheemden opvingen in de bloemetjes gezet.

Dit jaar viel de eer te beurt aan de vrijwilligers van De Vlotter, een dagcentrum voor mensen met een mentale beperking.  Deze organisatie staat bekend om de toewijding waarmee ze hen een kwaliteitsvolle en zinvolle dagbesteding bieden. Door de jaren heen heeft De Vlotter, en voorheen ook 'De Regenboog', een warme plek veroverd in de harten van vele Essenaren. Dit centrum biedt hen een scala aan zinvolle (arbeids)activiteiten en creatieve workshops.  Ook tal van buitenactiviteiten zoals wandelingen, optredens, feestjes, daguitstappen, en sportevenementen staan er vaak op het programma. Deze activiteiten zijn niet alleen een bron van plezier en ontspanning voor de cliënten, maar ze bieden hen ook de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

De prijs, symbolisch overhandigd door Yoke Noldus, kleindochter van Sooi Noldus, erkent de onmisbare rol van vrijwilligers binnen de werking.  Zij zijn de drijvende kracht achter de dagelijkse werking van De Vlotter. Zonder hun toewijding, enthousiasme en liefde zou het aanbieden van een dergelijk breed scala aan activiteiten niet mogelijk zijn. Deze vrijwilligers geven niet alleen hun tijd en energie, maar ook een stukje van hun hart om elke dag opnieuw voor de cliënten van De Vlotter een verschil te maken.

Het evenement benadrukt de waarde van gemeenschappelijke inzet en solidariteit. Het toont hoe lokale initiatieven en vrijwilligerswerk een enorme impact kunnen hebben op het leven van individuen en ook zorgen voor een warme gemeenschap.  De Solidariteitsprijs Sooi Noldus staat symbool voor deze geest van samenwerking en medemenselijkheid.  Een lichtend voorbeeld voor Essen en ver daarbuiten.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant