Nieuws

Jordy Kunnen : “Ik wil mensen dichter bij de politiek brengen”

Team Vooruit

Tuesday 26

October 2021 12:04

 In de spotlight 

Jordy Kunnen is enthousiast, gedreven en weet van aanpakken. Op zijn 22ste werd hij de jongste gemeenteraadsvoorzitter van Vlaanderen. Onlangs rondde hij ook een master Nationale Politiek aan de UGent af. Jordy: “ Ik wil de politiek opnieuw dichter bij de mensen brengen.”

Jordy, waarom ben je in de politiek gestapt?

Ik was vijftien toen ik in de jongerenpolitiek stapte. Als kind en als tiener was ik heel verlegen, maar dat betekende niet dat ik geen mening had. Allesbehalve.

Via de politiek kon ik mijn mening over mijn stad geven. Tegelijk kon ik ook veel leren. Zowel over inhoudelijke sociale thema’s, als over de politiek zelf. 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Hoe zie jij de weg Vooruit en hoe vertaalt zich dat naar een thema dat jou nauw aan het hart ligt?

De weg Vooruit ligt in de kracht van het samenwerken. Samen strijden voor een sociale wereld. Alleen kan je maar weinig veranderen. Samen kan het onbereikbare bereikbaar worden. De weg Vooruit ligt in het vertrouwen om met zijn allen te strijden tegen onrecht.

Ik ben veel met het thema werk bezig. Iedereen verdient een goede en vooral leuke job. Vooruit ziet het goede in elke mens, zonder daarom betuttelend en naïef te zijn.

De weg Vooruit ligt in de kracht van het samenwerken. Samen strijden voor een sociale wereld

Zelf ben ik als recent afgestudeerde ingeschreven als werkzoekende in beroepsinschakelingstijd. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik de vele plichten op de VDAB-website las.

Er heerst nogal een cultuur van een ‘eigen schuld dikke bult’, waarbij er maar al te graag met de vinger wordt gewezen naar mensen die niet mee kunnen. Strenge straffen van werkloosheid en langdurige ziekte hebben geen zin. Alsof het hun fout is dat ze ziek zijn? 

Zet geld in op gepaste begeleiding naar de arbeidsmarkt. Zo ben ik enorme fan van het plan-Vandenbroucke om terugkeercoaches in te schakelen. Een warme, efficiënte en vooral menselijke maatregel.

Stem mee op jouw uitdagingen >

 

Wat is voor jou vandaag de grootste maatschappelijke uitdaging?

Alles moet vandaag zo gehaast, zo efficiënt. Niet zomaar efficiënt, hyper-efficiënt. Dat gaat veel te vaak ten koste van menselijkheid. Ik wil mensen ervan overtuigen dat het anders kan. 

Ik wil mensen ervan overtuigen dat het anders kan

Menselijkheid is juist wat we nodig hebben. Zéker vandaag en morgen. Zie maar wat voor klimaatuitdagingen ons te wachten staan. Ook blijft de ongelijkheid steeds stijgen. Veel werk aan de winkel!

Wanneer en waar was je het gelukkigst?

Spontaan moet ik aan Kopenhagen denken. 2018. Ik had nog niet lang een relatie met mijn vriendin - waar ik ondertussen mee samenwoon - toen zij op Erasmus vertrok. Ik ben haar toen enkele keren gaan bezoeken.

Kopenhagen is een prachtige stad met een prachtige mentaliteit. In deze prachtige grootstad heb ik mijn prachtige vriendin beter leren kennen. Zeer mooie herinneringen.

Wat is je dierbaarste bezit?

Als ik echt iets moet kiezen, mijn pet. Ik ben altijd in paniek wanneer ik die even niet vind.

Wat is je meest typerende eigenschap?

Analyseren. Ik wil in alles wil patronen herkennen. Van de wereld rondom mij tot de grote vragen des levens: altijd ben ik de werkelijkheid aan het onderzoeken.

Ik ben heel filosofisch ingesteld en ik zoek naar antwoorden voor de boeiende wereld rondom mij. Maar weinig mensen staan daarbij stil. Al te vaak beschouwen mensen de sociale structuren waarin we leven als te vanzelfsprekend. Wel, dat is het volgens mij allesbehalve.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Wie zijn je favoriete auteurs?

Ik weet dat het vreemd is om te zeggen, maar ik lees eigenlijk geen fictie. Als net afgestudeerde politicoloog (en daarvoor sociaal werker) bestonden mijn dagen uit het lezen van wetenschappelijke artikels. Met de resterende tijd wilde ik iets totaal anders doen, waardoor ik - gecombineerd met de eenzame coronagolven - mijn sociale mediaverslaving voedde. Sorry, Facebookvrienden.

Gelukkig heb ik door diezelfde coronacrisis ingezien dat literatuur echt heel boeiend en verrijkend kan zijn. Ik ben al sinds enige tijd enorm geboeid door slavistiek. Ik lees nu dan ook een boek van een oude Russische schrijver. Het is Glen Aleksejev. Ken je die? 

Wie zijn jouw helden?

Mensen die zichzelf zijn. Zij die zich niks aantrekken van groepsdruk en verwachtingen, van een maatschappij die veel verwacht. Zij die opkomen voor hun mening en doen wat ze willen doen in dit korte leven.

Ook al ben ik het dan misschien totaal niet eens met hun levenskeuzes, zij dwingen een diep respect bij mij af.

Welke karaktertrek vind je het meest irritant van jezelf?

Niet nee kunnen zeggen. Hoeveel hobby’s ik op een bepaald moment had, was niet meer bij te houden. Daardoor had ik onnodig veel stress en kon ik van alles maar een beetje afwerken.

Gelukkig kan ik nu al beter mijn grenzen stellen, al blijf ik gevoelig voor het nemen van een overdosis aan engagementen. Hoe leuk is het ook om je in te zetten voor een tof initiatief?

Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij anderen?

Mensen die niet waarachtig overkomen, daar heb ik echt moeite mee. Ik weet graag wat ik aan mensen heb. Zeg me gewoon waar het op staat. Dat is misschien niet leuk, maar daar komen we met ons allen het verste mee. 

Welke verleiding kun je niet weerstaan?

Koffie. Ik drink veel te veel koffie.

Waarvan heb je het meeste spijt?

Ik ben altijd nogal een braaf kind en brave student geweest. Dat heeft zijn voordelen. Zo ben ik geraakt tot waar ik nu zit.

Soms een beetje durf zou niet erg geweest zijn. Kinderen en jongeren mogen rebelleren. Had ik dat ook maar gedaan. Het hoeft niet altijd zo serieus.

Zeg me gewoon waar het op staat. Dat is misschien niet leuk, maar daar komen we met ons allen het verste mee
Hoe luidt je kernspreuk? 

Alles komt altijd goed. Ik ben er echt van overtuigd dat op een bepaald punt altijd alles goed komt. Dat heeft ook met relativeren te maken. De waan van de dag geeft ons als mens in deze haastige wereld nogal de indruk dat iets al snel definitief en alomvattend is. Dat is niet zo.

Het is de kunst dit relativeringsvermogen te oefenen. Ik zou dat ook terug wat vaker moeten doen.

Op welke verwezenlijking ben je best trots op jezelf?

Ik ben recent afgestudeerd als politicoloog. Bij de proclamatie was ik best emotioneel. Het was dan ook het einde van vijf leuke studentenjaren. En ik had nu het diploma dat ik enorm graag wou. Dat moment waarop iedereen dan samen in de grote aula zit, was bijzonder. We hadden het na een moeilijk masterjaar gehaald. 

In 2016 ben ik in Gent gestart met de opleiding sociaal werk. Door mijn opleiding sociaal werk heb ik geleerd om in de wereld te staan. Problemen analytisch doorgronden, om deze daarna in groep aan te pakken. Met mijn master in de nationale politiek aan de UGent wilde ik de wereld rondom mij beter begrijpen.

Resultaat: een jongvolwassene die zelfzeker voor een sociale wereld strijdt.

Meer weten over Jordy? Volg hem op Facebook.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant