Nieuws

LOKAAL: “Gemeente Mol schuift de lasten door naar de toekomstige generaties”

Vooruit Mol

Tuesday 20

December 2022 10:45

Op maandag 19 januari stemt de gemeenteraad voor het aanpassen van het meerjarenplan. “Door de stijgende personeelsbudgetten dringen maatregelen zich op”, zeggen de oppositiepartijen Vooruit en Memo. “Toch legt het bestuur niet de juiste klemtonen. Zo explodeert de schuld per inwoner en wordt er vooral geïnvesteerd in stenen in plaats van in mensen”.

Verdubbeling schulden

“We zeggen al van bij het begin van deze legislatuur dat de gemeente keuzes moet maken”, zegt Tomas Sergooris van Vooruit. “Door de prangende financiële situatie meer dan ooit. Elk gezin moet de tering naar de nering zetten, maar de gemeente Mol doet dit niet en schuift de factuur naar de volgende generaties. Ten opzichte van de vorige legislatuur verdubbelen de schulden van 35 tot 70 miljoen euro. Terwijl de dienstverlening wel duurder wordt.     Meer en meer mensen hebben het moeilijk, maar toch wordt er in deze moeilijke tijden niet bijkomend geïnvesteerd in armoedebestrijding, kinderopvang of onderwijs, maar swingen de kosten voor de heraanleg van het centrum en de bouw van het nieuwe jeugdhuis wel de pan uit”.

Geen investeringen in een duurzame toekomst

“Er wordt enorm veel geld uitgegeven aan consultants in de gemeente, 1,2 miljoen in 2022. Dat is evenveel als de stijging van het loonsbudget door de indexaties”, vervolgt Koen van Gompel van Memo.  “Er werd dit jaar zelfs een half miljoen uit een pensioenfonds gehaald om de rekening te doen kloppen. Dat is geen goed beleid. Terwijl er amper geïnvesteerd wordt in duurzame energie die de gemeente en de Mollenaar iets opbrengen op termijn, kiest men ervoor om dure studiebureaus woontorens van 8 verdiepingen te laten intekenen in Mol Centrum. Begrijpe wie begrijpe kan.”

Andere klemtonen

Beide partijen zouden andere klemtonen leggen. “De Gemeente schrapt nu wel de budgetten van de kerstmarkt en Mol feest terwijl dit nog zaken zijn die mensen samenbrengen. Op de bouwprojecten wordt er niet bespaard, integendeel, die kosten nemen enorm toe. De gemeente moet kiezen wat ze nog wel en niet willen realiseren. En waar ze haar prioriteiten legt. De fietspaden in de Kapellestraat en richting Postel verdwijnen dan weer wel uit het plan, terwijl de fietser volgens dit bestuur prioritair zou moeten zijn. Scholen zullen ook minder krijgen van de werkingsmiddelen die Vlaanderen hen toebedeelt. Op het vlak van hernieuwbare energie, de aanpak van lege brooddozen en de vermindering van de waterfactuur gebeurt er niets. Jammer genoeg is dit geen prioriteit voor dit bestuur.”


Ga naar Vooruit Mol
Over de Auteur

Vooruit Mol

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant