Nieuws

LOKAAL: ‘Eenzaam ben ik nooit alleen’: kunst tegen eenzaamheid

Vooruit Lokaal

Friday 24

June 2022 20:22

Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid en Zorg, heeft op vrijdagmiddag 24 juni 2022 het graffitikunstwerk ‘Eenzaam ben ik nooit alleen’ onthuld. Dat staat op een muur van intercommunale Farys, op de hoek van de Maïsstraat en de Kriekelaarstraat in de Bloemekeswijk.

“De mensen van het wijkgezondheidscentrum De Kaai brengen mensen samen rond kunstobjecten, om hen uit de eenzaamheid te halen en het gesprek op gang te brengen, in samenwerking met het Guislain-museum. Bovendien is er dus nog ‘een extra staartje aan gebreid’, door kunstenares Alien Christiaens een graffitikunstwerk te laten maken op basis van de gesprekken. Een schone wisselwerking met als resultaat een prachtig kunstwerk. Zo zien die deelnemers hun inbreng vereeuwigd in iets heel mooi en waardevols. Daar mogen ze trots op zijn: van elk van hen zit ook een stukje in dat werk.”

Zorg, nabijheid, samenwerking

In het initiatief komen drie van de belangrijkste aspecten van het gezondheidsbeleid samen: zorg, nabijheid en samenwerking. “Zorg spreekt voor zich. We investeren heel veel in zorg, met bijzondere aandacht voor kwetsbare mensen. Mensen die weinig budget hebben krijgen daardoor ook vaker gezondheidsproblemen. Daarom investeren we vooral in onze gezamenlijke strijd tegen armoede.”

Nabijheid gaat vooral over de manier waarop de Stad Gent en het OCMW aan dienstverlening doen. “We doen dat zo dicht mogelijk bij de mensen. We wachten niet achter een loket aan de Zuid of in het stadhuis, maar zorgen er voor dat we fysiek aanwezig zijn in de wijken waar de mensen ons het meest nodig hebben. Zo sporen we ook eenzaamheid op, om mensen daar uit halen. Dat is bijvoorbeeld ook waarom we in coronatijden 5 miljoen euro geïnvesteerd hebben, onder andere in vier extra psychologen, om in te zetten in de wijken. Want eenzaamheid heeft uiteraard ook een geweldige mentale impact.”

En dan is er ook het aspect samenwerking. “Ook dat lijkt me evident. We zorgen voor inspraak, we leggen ons oor te luisteren – bij de Gentenaars, bij het sociale middenveld en bij veel anderen. Idem voor de uitvoering van dat beleid. De Stad zoekt continu naar goeie samenwerking. Da’s ook logisch, we kúnnen en wíllen niet alles zelf doen, als lokale overheid. Sommige dingen worden beter door partnerorganisaties gedaan, omdat die meer expertise in huis hebben bijvoorbeeld. Onze elf wijkgezondheidscentra zijn daar een schoon voorbeeld van.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant