Nieuws

LOKAAL: ‘De Langste Wachtrij’: “Onze samenleving moet beter voor haar kinderen zorgen”

Vooruit Lokaal

Friday 07

October 2022 10:03

Vreemd beeld in het Coyendanspark (Macharius) op dinsdagmiddag 6 oktober 2022: honderden Gentenaars stonden er in ‘De Langste Wachtrij’, een ludieke actie tegen de ellenlange wachtlijsten in de sociale huisvesting, geestelijke gezondheidszorg en bijzondere jeugdzorg in ons land. Die actie was een initiatief van SAAMO Gent vzw (het vroegere Samenlevingsopbouw), Mobiele werkers geestelijke gezondheidszorg (PAKT) en de Dienst Outreachend Werk van de Stad Gent, bedoeld om de duizenden Belgen die hopeloos wachten op broodnodige hulp een gezicht te geven. 180.000 mensen wachten op een sociale woning, 6.113 kinderen en jongeren wachten op gespecialiseerde hulp of een persoonlijk assistentiebudget.

Vooruit Gent was uiteraard stevig vertegenwoordigd. Onder andere Judith Perneel (kabinetschef van onze schepenen), schepen Astrid De Bruycker, gemeenteraadsfractieleider Sven Taeldeman, Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche en Joachim Boderé (voorzitter beweging van Vooruit Gent) tekenden present.

“Kinderen met wie het niet goed gaat, wachten soms jaren op gepaste hulp”, zegt Freya. “Een samenleving als de onze moet beter voor haar kinderen zorgen. Voor hen, voor hun ouders en voor al die hulpverleners die zoveel meer zouden willen kunnen doen dan vandaag mogelijk is. Al die wachtlijsten, ook die voor sociale en betaalbare woningen bijvoorbeeld, zijn een echte schande. Vooruit zal op alle fronten blijven strijden om die zo snel mogelijk weg te werken.”

Net geen wereldrecord… maar dat geeft niet

De groep van sociale organisaties deed ook een gooi naar het wereldrecord ‘wachtrij vormen’. Er was zelfs een gerechtsdeurwaarder die de wachtenden telde. Het bleken er precies 571, net te weinig om het wereldrecord van Unicef - op ‘Wereldwaterdag’ stonden 756 mensen te wachten voor een toilet in Brussel – te breken. Maar daar was het de organisatoren uiteraard niet om te doen. De boodschap aan de hogere overheden is duidelijk gemaakt. Wie het schoentje past…


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant