Nieuws

LOKAAL: 'Bellend vlak' moet handelszaken toegankelijker maken voor rolstoelgebruikers

Helmut Jaspers

Bediende

Friday 02

June 2023 11:02

In navolging van succesvolle projecten in onder meer Oostende en Sint-Niklaas, overweegt nu ook de gemeente Essen de invoering van het concept 'Bellend Vlak'. Het idee werd voorgesteld door gemeenteraadslid Tuur Goormachtig (Vooruit) en kreeg deze week een unaniem akkoord van de gemeenteraad. Het project wil de toegankelijkheid van handelszaken verbeteren voor rolstoelgebruikers of mensen met een rollator.

Voor het project zal worden samengewerkt met Dito vzw. Dat is een vereniging voor personen met een handicap of chronische ziekte, die ressorteert onder de vleugels van Solidaris.

De vzw Dito stelde haar werking eerder voor op een gemeentelijke raadscommissie. Het concept is eenvoudig: bij de ingang van de winkel of horecazaak wordt op zithoogte een wifi-bel bevestigd, samen met een herkenbaar logo. Een rolwagengebruiker of iemand met een rollator belt aan, waarna een medewerker van de zaak het mobiel hellende vlak plaatst op de trapjes en de klant binnen kan. Hierdoor wordt de drempel letterlijk en figuurlijk overbrugd, vandaar de naam 'Bellend Vlak'. Maar ook andere hindernissen of problemen worden in kaart gebracht. De handelaars krijgen een advies op maat en zullen zo ontzorgd én ondersteund worden om hun zaak toegankelijker te maken.

De reacties op het initiatief zijn positief. Rolstoelgebruiker Irma: "Heel belangrijk, want wij hebben evenveel recht om de winkel binnen te kunnen zonder ergernissen. Zo is vaak heel moeilijk om bijvoorbeeld een bepaalde winkel te vinden waar je gemakkelijk met de rolstoel naar binnen kunt. Een bellend vlak kan daarbij helpen."

De gemeente zal nu opnieuw contact opnemen met de vzw Dito en in overleg met de middenstand een plan van aanpak uitwerken. Het streven is om de toegankelijkheid van handelszaken te verbeteren, zodat mensen met een handicap of chronische ziekte zonder problemen kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven en optimaal gebruik kunnen maken van winkels, horecazaken enzomeer.

Op basis van de noden zal er nadien ook een budget worden vrijgemaakt voor de noodzakelijke ondersteuning.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant