Nieuws

LOKAAL: (April)vissen in de visvijver van Kiewit

Vooruit Hasselt

Wednesday 05

April 2023 15:09

Vanaf 1 april kan je met je vishengel weer terecht aan de visvijver in Kiewit. En nee, niet om een aprilvis op te vissen. Vijf jaar lang bedekte het invasieve parelvederkruid het water van de vijver in de Tulpinstraat met een groen laagje. Maar we kwamen met een  plan om de kruipende oever- en waterplant voor altijd te elimineren. Met succes, want nu kan de sportieve visser hier weer volop hengelen

In april 2018 vonden we een invasieve exoot in de vissige vijvers van Kiewit. In de winter was er geen probleem, maar vanaf de eerste lenteverschijnselen lag er in de stadsvijver in de Tulpinstraat steevast een kaper op de kust: het parelvederkruid. Het volledige wateroppervlak was bedekt met het groene ‘beestje’. Ondanks heel wat plukken, maaien en loswrikken met boten en kajaks bleef de plant rustig verder groeien. Het resultaat: in april 2020 sloten we de visvijver voor het publiek.

 

“We staken samen met enkele experten de koppen samen en kwamen zo op een nieuwe plan: droogleggen!’ zegt schepen van Sport Habib El Ouakili. Maar ook dacht mocht  in de natte zomer van 2021 niet baten.

 

Visvijver 2.0

“Vorig jaar namen we de vijver opnieuw onder handen. We pompten de vijver leeg met krachtige pompen en filters, snoeiden de onhandige oeverbegroeiing weg en beteugelden de wildgroei. Waardevolle bomen bleven, de berm met doornstruiken knipten we vakkundig weg.”, aldus El Ouakili. De visvijver 2.0 werd geboren. Met heel wat nieuwe vis en twee vrijwilligers die een oogje in het zeil houden.

 

“We zijn enorm blij om de vissport weer te verwelkomen aan de visvijver in Kiewit”, aldus schepen van Sport Habib El Ouakili. ‘Verschillende visclubs kunnen hier dus weer terecht, maar ook voor de recreatieve visser kan weer zijn hengel uitslaan.”

 

Zin om zelf enkele vijverbewoners binnen te hengelen? Achter een visvergunning hoef je niet te vissen. Die halen alle Hasselaren gratis af in ’t Scheep, afdeling Sport! 

 

Op zondag 2 april zijn er met StartToFish 2 initiatiesessies (13:00-15:00 en 15:00 tot 17:00). Voor 5 euro iedereen ouder dan 6 jaar een eerste keer proeven van hengelsport. Materiaal krijg je van de visclub zelf.

 

Inschrijven via sporthasselt.be

 

www.hasselt.be/vissen


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant