Nieuws

LOKAAL: 90 jaar Volkstuinen Slotenkouter: ‘Letterlijk connectie met de aarde’

Vooruit Lokaal

Monday 11

July 2022 13:30

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, mocht op zaterdag 9 juli 2022 een heel bijzondere verjaardag mee vieren: de volkstuinvereniging Slotenkouter bestaat liefst 90 jaar! De vzw beheert een honderdtal volkstuintjes van 100 of 200 vierkante meter waarop de volkstuinders vooral aan groenten kweken, langs de Hogeweg in Sint-Amandsberg.

“Voor een 90-jarige zie je er behoorlijk ‘goed onderhouden’ uit”, grapte Astrid tegen voorzitter Koen Lebegge. “Dat is natuurlijk ook letterlijk wat je moet doen om er voor te zorgen dat een vereniging überhaupt 90 jaar kan worden: de werking goed onderhouden; de relaties tussen de leden, en met de Stad en zoveel anderen goed onderhouden; en mee-evolueren met de tijd. Proficiat!”

Volkstuintjes zijn een vaste waarde in een grote stad. Ze worden ook alsmaar populairder. “Dat is logisch natuurlijk. Mensen zoeken steeds vaker opnieuw letterlijk connectie met de aarde. Alles wat ‘bio’ en korteketen is, het kweken van je eigen groeten en fruit, is sowieso populair. Zeker nu de prijzen in de winkels ook nog eens de pan uit swingen. En collectief moestuinieren is óók nog eens een wijze manier van gezellig samenzijn. Meer moet dat niet zijn om te kunnen loskomen van de drukte van het dagelijkse leven in de grote stad.”

De keerzijde van die populariteit is helaas plaatsgebrek. Er is heel veel vraag naar volkstuintjes en de plaatsen zijn beperkt. “Ook Volkstuinen Slotenkouter heeft een lange lijst van gegadigden. Er komt binnenkort gelukkig wel een serieus stuk grond bij, goed voor 30 à 35 individuele tuintjes extra. Dat zal een stuk schelen, er zullen mensen gelukkig kunnen worden gemaakt.”

Momenteel werken de Stad Gent en de volkstuinvereniging samen aan een nieuwe concessieovereenkomst voor het gebruik van de terreinen vanaf 1 januari 2023. De tuiniers zijn bezorgd over het behoud van de individuele bergkastjes versus het gebruik van één grote gemeenschappelijke bergplaats. Ze uitten die bezorgdheid al vóór het verjaardagsfeest, onder andere op lokale televisiezender AVS. Daarover is Astrid kort: “Ik vond dat jammer want de besprekingen lopen nog. Er is nog een overleg voorzien op vrijdag 15 juli. Iedereen heeft het beste voor met de volkstuintjes. Ik ben er dus van overtuigd dat het goed komt.”

 

Lees meer over Volkstuinen Slotenkouter op de website van de vereniging


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant